2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Újabb tőkeprogramok segítik a vállalkozásokat

Újabb tőkeprogramok segítik a vállalkozásokat

2017. augusztus 28. 14:37

Meghosszabbította a kormány a Széchenyi Tőkebefektetési Alap futamidejét és nyolcmilliárd forinttal megemelte annak tőkéjét, valamint döntött két új tőkealap indításáról.

hazai kockázatitőke-piac legaktívabb tagja a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, egyben a legnagyobb cégportfólióval rendelkező tőkebefektetője, befektetési politikája ösztönzi a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését. A sikeres működést látva a kormány ezért úgy határozott, hogy az SZTA tőkéjét nyolcilliárd forinttal megemeli, befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030. december közepéig meghosszabbítja – jelentette be Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter közölte, ezen túl két új tőkealap indításáról is döntött a kormány, amelyek közép-magyarországi és határmenti vállalkozások fejlesztését segítik szeptembertől. A magyar vállalkozók igényeire épülő tőkeprogram középpontjában azok a termelő, illetve innovatív kis- és középvállalkozások állnak, amelyek képesek a fejlődésre, a magas hozzáadott értékű termékek előállítására.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alapról szólva a tárcavezető elmondta: az alap a hazai kockázatitőke-piac legaktívabb tagja, egyben a legnagyobb cégportfólióval rendelkező tőkebefektetője, befektetési politikája ösztönzi a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését. A sikeres működést látva a döntött a kormány az alaptőke megemelése mellett, továbbá, hogy befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030. december közepéig meghosszabbítja – tette hozzá Varga Mihály.

Hangsúlyozta, a kormány szeretné elérni, hogy a hazai kis- és középvállalatok egyre nagyobb számban tudjanak megjelenni a Budapesti Értéktőzsdén. Ezért egy új tőkealap, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap felállításáról is döntött a kormány, amely összesen húszilliárd forintos keretösszeggel működik majd, az alapkezelő kiválasztásáról szóló pályázati felhívás várhatóan szeptemberben jelenik meg.


A magyar gazdaság eddig elért teljesítményét ismerte el pénteken a Standard & Poor's 

 

Varga Mihály közölte: a magyar gazdasági növekedés üteme az elmúlt években 3 százalék körül alakult, és idén lehetőség van még ennél is magasabb, 4 százalék feletti bővülésre. Az eddig elért teljesítményt ismerte el a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő azzal, hogy pénteki döntésével az eddigi stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadósság osztályzatának kilátását.

Két új tőkealap indul

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: a tőzsdefejlesztési alap nyertes alapkezelőjétől azt várják majd, hogy évente 4-8 kis- és középvállalkozás (kkv) tudjon bekerülni a tőzsde speciális platformjára.

Bejelentette: kidolgozták a tőzsdére lépés segítésében a kkv-kat támogató szakmai keretrendszert is, ennek pénzügyi hátterét biztosítja a Nemzetgazdasági Minisztérium a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásaiból finanszírozott támogatási programja. A hazai kis- és középvállalkozások tőzsdei ismereteinek növelését segítő felhívás a napokban nyílt meg egymilliárd forintos keretösszeggel - fűzte hozzá.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szeptembertől két új tőkealap kezelését is megkezdi. A 8 milliárd forintos keretösszegű Irinyi II. Kockázati Tőkealap kifejezetten a közép-magyarországi régió tőkeigényeinek támogatására szolgál és az Irinyi Terv legfontosabb nemzetgazdasági céljaira épül. Így olyan hazai kis- és középvállalkozásokat támogat majd tőkével, amelyek tevékenységükkel hozzá tudnak járulni az iparfejlesztéshez, az ipari tevékenységek bővüléséhez, illetve a termelésük hatékonyságának növeléséhez – ismertette Varga Mihály.

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap húszmilliárd forintos keretösszeggel kezdi meg a működését, és a Kárpát-medencei országokban működő, terjeszkedni kívánó, innovatív vállalkozások számára nyújt majd tőkebevonási lehetőséget. Fontos kitétel, hogy a befektetéseknek valamennyi esetben Magyarországon kell megvalósulniuk – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.


A tárca kidolgozta a tőzsdére lépés segítésében a kkv-kat támogató szakmai keretrendszert is

Varga Mihály szólt arról is, fontos cél, hogy a hazai kis- és középvállalatok egyre nagyobb számban tudjanak megjelenni a Budapesti Értéktőzsdén, szélesítve ezzel pénzügyi hátterüket. Ezért egy új tőkealap felállításáról is döntött a kormány, amely a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap nevet viseli.

Az alap összesen húszmilliárd forintos keretösszeggel működik majd, az alapkezelő kiválasztásáról szóló pályázati felhívás várhatóan szeptemberben jelenik meg – mondta el a tárcavezető. A miniszter felhívta a figyelmet a hazai kis- és középvállalkozások pénzügyi, tőzsdei ismereteinek növelését segítő kiemelt felhívásra is, amely a napokban nyílt meg egymilliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a tőkebefektetéseken keresztül a tőkealapok célja, hogy minél nagyobb mértékben hozzájáruljon a kormány hosszú távú nemzetgazdasági célkitűzéseihez, a magyar gazdaság növekedéséhez, megújulásához, a kis- és középvállalkozások versenyképességének növeléséhez. A fejlett tőkepiac és tőzsde az egyik alappillére a versenyképes, innovatív gazdaságnak – tette hozzá.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium/MTI

Partneroldalak