2019. június. 26. szerda - János napja van
Banner
Banner
Banner
Újra keresett a külszíni bányász OKJ-s képzés

Újra keresett a külszíni bányász OKJ-s képzés

2018. szeptember 20. 15:29

Idén is a gépkezelői és a gépész ipari tanfolyamok a legkeresettebbek – derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból.

Ebben az évben a targoncavezető és emelőgépkezelő mellé az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő képzés is felkerült a dobogóra. Ugyanakkor idén is a gépkezelői és a gépész ipari tanfolyamok a legkeresettebbek – derül ki a  Perfekt Zrt. adataiból. Nézzük, hogyan alakult az ipari OKJ-s képzések toplistája 2018-ban.  

Ipari OKJ-s Képzések Toplistája

TOP 5 ipari OKJ-s képzés
a Perfekt Zrt.-nél (2018)

  1. Targoncavezető
  2. Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
  3. Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő
  4. Gát- és csatornaőr
  5. Külszíni bányász

Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője elmondta, hogy 2018-ban kiugróan megnőtt a külszíni bányász és a gát- és csatornaőr képzések iránti érdeklődés. A TOP 5-ös listáról ezek a tanfolyamok ki is szorították a gázcseretelep-kezelő és a nyomástartóedény-gépész OKJ-s képzéseket. Az IKK vezetője szerint sokan vállalati képzés keretében érkeznek hozzájuk, a cégeknek pedig mindig javasolják, hogy vegyék igénybe a felnőttképzők szakembereinek segítségét, akik személyre szabott tanácsadással, képzési programok összeállításával is segédkeznek.


A férfiak körében a legnépszerűbb a targoncavezető-képzés                                    Stockphoto

A 2018-as ipari OKJ-s képzések toplistájának első helyén továbbra is a targoncvezetői tanfolyam áll. A második ismét az emelőgépkezelő lett. A dobogó harmadik fokára ezúttal az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő került, amely tavaly még csak a negyedik volt. A 2017-es harmadik gázcseretelep-kezelő most fel sem került a listára, csakúgy, mint a korábban ötödik nyomástartóedény-gépész sem. A negyedik és az ötödik helyen új képzéseket köszönthetünk, mégpedig a gát- és csatornaőrt és a külszínű bányászt. Utóbbira kétszer többen jelentkeztek 2018-ban, mint az azt megelőző évben.   

A képzésekre jelentkezők számottevő részét továbbra is a férfiak teszik ki. A tanfolyamokon résztvevők korát tekintve mind a nőknél, mind a férfiaknál a 25-34 és a 35-44 év közötti korosztályból jelentkeztek a legtöbben a különféle képzésekre. A férfiaknál a legkeresettebb ipari OKJ-s képzések megegyeznek az összesített listán szereplőkkel. Azonban a nőknél teljesen más a helyzet, náluk egyedül a gát- és csatornaőr képzés szerepel a közös TOP5-ből. Itt a tisztítás-technológiai szakmunkás, a munkavédelmi technikus és a gázcseretelep-kezelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek az ipari képzések közül. 

Pr7
Forrás: Perfekt Zrt.

Partneroldalak