2018. május. 20. - Bernát, Felícia napja van
Banner
Banner
Banner
Utolsó napjaiban jár az egyik legütősebb befektetési lehetőség

Utolsó napjaiban jár az egyik legütősebb befektetési lehetőség

2017. január 11. 13:14

Cégtulajdonosként, vállalkozóként jó befektetési lehetőséget keres? Az egyik legjobb feltételrendszert a Növekedési Hitelből történő cégvásárlás adja: óvatos megközelítésben is harminc százalékos éves hozam érhető el.

Pár év múlva visszatekintve vélhetően történelminek minősíthetjük majd a kedvező tényezők alábbi ritka együttállását.

  • Hihetetlenül olcsón vásárolhatók meg jól működő, profitot termelő magyar cégek (az éves profit négy-ötszöröséért). Nyugat-Európában ugyanez a profitszorzó jellemzően hat-nyolcszoros, azaz ténylegesen alacsony áron vásárolhatók meg a magyar cégek.
  • A cégvásárláshoz hosszú lejáratú, fix 2,5 százalékos kamatozású hitel érhető el a Növekedési Hitelprogram keretében.
  • A gazdasági növekedés tartósnak mutatkozik.

A Bankmonitor.hu szakértőinek számításai szerint harminc százalékos éves megtérülés érhető el cégvásárláson keresztül az alacsony vételár és olcsó hitel kombinációjából konzervatív megközelítésben is.

Így érhető el az éves harminc százalékos megtérülés?

A példában a számítások egy 250 millió forint árbevétellel, 15 százalékos működési profittal és 32 millió forint adózott eredménnyel rendelkező céget vásárolnak meg. A működési eredmény ötszörösét alkalmazó árazás mellett a kiszemelt társaság 188 millió forintért vásárolható meg. Egy ilyen befektetés finanszírozásánál a minimum elvárt önerő a bankok részéről húsz százalék, ám érdemesebb egy reálisabban megcélozható 35 százalékkal (66 millió forint) számolni. A szükséges hitel így 122 millió forint. (Eltérő cégméret, árbevétel esetén – ha a profitabilitás százalékos mértéke azonos – minden alábbi számítás a cégmérettel eltérésével arányosan nagyobb/kisebb eredményt ad a forintban kifejezett értékek vonatkozásában, a megtérülést illetően azonosat.)

Ahogy a fenti táblázatból látható, már az első évben a befektetett saját tőkére (66 millió Ft) vetítve közel 15 százalékos osztalék kifizetési lehetőségre nyílik lehetősége az új tulajdonosnak a társaságból a hitelhez kapcsolódó kamat és tőketörlesztést követően. 15 százalékos hozam a mai zéró közeli kamatkörnyezetben kifejezetten magas. Természetesen nem is tekinthető kockázatmentesnek a részesedésvásárlás. Az éves harminc százalékos teljes megtérülés a hitel visszafizetését követően meglévő, – változatlan profitszint miatt – a vásárláskor meglévővel azonos cégértéket (188 millió forint) is figyelembe véve számszerűsíthető.

A növekedési hitel, így annak cégvásárlásra történő felhasználása is, 2017. március 31-ig elérhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelszerződéseket ezen dátumig szükséges a bankokkal aláírni. Némi könnyebbséget jelenthet, hogy a hitel folyósítása később is megtörténhet (legkésőbb 2017.12.31–ig). Ezen időpontot követően a kedvezményes hitelek közül a Széchényi Beruházási Hitel áll majd rendelkezésre cégvásárlás finanszírozásához, de ezen hitelfajta keretében maximum 50 millió forintig érhető el. A 0 százalékos MFB Hitel részesedésvásárlásra nem használható fel és 2017-től már az EXIM Bank kedvezményes hitelei sem.

A témáról bővebben itt olvashat.

 

Pr7

Forrás: Bankmonitor.hu

Partneroldalak