2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
Valós gazdasági igényeket szolgál a szakképzés

Valós gazdasági igényeket szolgál a szakképzés

2018. április 13. 15:15

Magyarország az ipar 4.0 stratégiával megalapozta az összehangolt tervezés lehetőségét a szakképzés területén, amelynek a valós gazdasági igényeket kell szolgálnia.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint a szakképzésnek a valós gazdasági igényeket kell szolgálnia. Pölöskei Gáborné pénteken Debrecenben, a digitális szakképzési konferencián Az ipar és az oktatás együttműködése a digitalizálódó szakképzésben címmel tartott nyitóelőadásában azt mondta: Magyarország az ipar 4.0 stratégiával megalapozta az összehangolt tervezés lehetőségét a képzés területén is.

„Ami kihívás a gazdaság számára, egyre inkább kihívás az oktatás számára is: képzett munkaerőre van szükség¨ – tette hozzá a helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné szerint „soha nem volt ennyire pozícionált a szakképzés és a felnőttoktatás mint most, amikor olyan humán erőforrást kell biztosítani, ami nélkül a gazdaság nem tud fejlődni”.

Beszélt arról, hogy új munkaformák jelennek meg, amire úgy lehet felkészülni, ha szélesebb alapokra helyezik az oktatást, a képzést, a képességek átadását. Az intézkedések között említette az ágazati készségtanácsok megalakítását, a minőségi technikusképzés bevezetését, a kötelező vállalati helyszíni továbbképzéseket, a gazdálkodók bevonását a képzésbe, illetve a tanulók bevonását a termelési folyamatokba. Utóbbi érdekében ágazati képzőközpontokat alakítanak ki.

Szükségesnek nevezte a helyettes államtitkár a duális képzés bővítését, amiben jelenleg középfokon ötvenezer diák vesz részt. Jó lenne, ha a nagyvállatok mellett egyre több kis- és közepes vállalkozás (kkv) is segítené a képzést – fűzte hozzá. Pölöskei Gáborné szerint fejleszteni kell a képzési tartalmakat (korszerű tankönyvek, digitális tartalmak, alap OKJ kialakítása), rugalmasabbá kell tenni a felnőttképzést (rövidebb, a vállalati igényekre gyorsan reagáló képzés), ki kell alakítani a munkaerő-előrejelző rendszert (online, naprakész információs bank létrehozása), és pályaorientációs portál fejlesztésével is vonzóvá kell tenni a szakképzést.

Szakmák éjszakája

A pályaorientáció fontos eszközének nevezte az előadó a szakmák éjszakáját, amelynek keretében péntek éjjel 4500-nál több rendezvényt tartanak 166 településen. Tavaly 46 ezren vettek részt a szakmák éjszakája programjain, amelyet immár harmadik alkalommal rendeznek meg – jelezte hozzátéve, hogy a legjobb diákokat kell megnyerni a szakképzés, a szakgimnáziumok számára. Az NGM kezdeményezései közül a digitális jólét programra, a digitális oktatási stratégiára és a digitális munkaerő-programra hívta fel a konferencia résztvevőinek figyelmét Pölöskei Gáborné.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen oktatásért is felelős alpolgármestere azt mondta: a város fejlődésének záloga, hogy olyan oktatási-képzési rendszere legyen, amely illeszkedik a gazdaságfejlesztési célok megvalósításához. Ennek érdekében az önkormányzat – bár már nem iskolafenntartó – oktatási tanácsot hozott létre, amely koordinálja a város legfontosabb oktatási-képzési céljait – tette hozzá.

A debreceni konferencia résztvevői a hazai jó gyakorlatok mellett a Visegrádi négyek (V4 országok) szakértőinek előadásában megismerkedhetnek külföldi digitális szakképzési tapasztalatokkal is.

Pr7
Forrás: MTI

Partneroldalak