2019. augusztus. 22. csütörtök - Menyhért napja van
Banner
Banner
Banner
Varga Mihály: Nemzeti érdek a pénzügyi tudatosság növelése

Varga Mihály: Nemzeti érdek a pénzügyi tudatosság növelése

2018. november 8. 10:53

Stratégiát dolgozott ki a kormány, amelynek célja, hogy a pénzügyi jártasság és az ismeretek körének bővítése révén erősítse a tudatos fogyasztói magatartást a pénzügyi döntések meghozatalában, az öngondoskodási szemlélet térnyerésében, a korszerű fizetési eszközök használatában és a hitelfelvétel során is – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter.

A magyar emberek pénzügyi tudatosságának növelése nemzeti érdek, mert hosszú távon jelentős hatása van az emberek jólétére, a gazdasági növekedésre, annak stabilitására is – jelentette ki Varga Mihály a Világgazdaság Megtakarítási trendek konferenciáján. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a tudatos pénzügyi gondolkodás egyik fontos eleme az öngondoskodás erősítése, ezen belül is az életkezdés, a nyugdíjas évekre való felkészülés és az egészségügyi ellátás támogatása.

A tárcavezető kiemelte: a kormány ezt felismerve dolgozta ki az ehhez kapcsolódó stratégiát, amelynek célja, hogy néhány éven belül a magyar emberek pénzügyi tudatosságának szintje elérje a legfejlettebb országokét. A stratégia legfontosabb célkitűzéseit ismertetve a  miniszter elmondta: a pénzügyi jártasság és az ismeretek körének bővítése révén erősíteni kell a tudatos fogyasztói magatartást a pénzügyi döntések meghozatalában, az öngondoskodási szemlélet térnyerésében, a korszerű fizetési eszközök használatában és a hitelfelvétel során is.

A köznevelés része a pénzügyi oktatás

Varga Mihály leszögezte: a fiatalok gyakorlati pénzügyi ismereteinek fejlesztése céljából a kormány már több eredményes projektet is elindított, valamint döntött a pénzügyi oktatás általánossá tételéről a köznevelés rendszerén belül. A miniszter rámutatott, hogy a családok tudatos pénzügyi tervezésének erősítése mellett az idősebb korosztály ismereteit is bővíteni kell, kifejtve, hogy a pénzügyi tudatosság emelkedését is jelzi, hogy tavaly a nyugdíjak összegének 61 százaléka már utalással jutott el az érintettekhez.

A tárcavezető az öngondoskodást ösztönző kormányzati intézkedésekről szólva kiemelte: az életkezdés támogatását elősegítve bevezették a Babakötvényt, amelynek elindítása óta csaknem 160 ezer Start-értékpapírszámlát nyitottak a szülők és nagyszülők. A miniszter tájékoztatott, hogy a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer mellett a kiegészítő nyugdíjcélú megtakarítások az öngondoskodás alapelvére épülve teremtik meg az időskori ellátások pénzügyi forrásait.

Kitért arra is, hogy a kormány az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári rendszert is támogatja, amelynek eredményeként az elmúlt években a rendelkezések összege meghaladta 68 milliárd forintot.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Pénzügyminisztérium

Partneroldalak