2019. július. 24. szerda - Kinga, Kincso napja van
Banner
Banner
Banner
Visszafogott profitvárakozások

Visszafogott profitvárakozások

2018. július 11. 14:39

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai, kétmilliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok.

Mélyponton a hazai nagyvállalatok profitvárakozása, átlagosan egy százalékos nyereségbővüléssel tervez a szektor a következő egy évben – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index.

„A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint a jelenleginél átlagosan 2,8 százalékkal vár nagyobb árbevételt a szektor. Ez tavaly év végéhez képest egyértelműen visszaesés (3,2%) és az MNB jövő évi 2,9 százalékos inflációs várakozásától is elmarad” – mondta Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Az exportban és a belföldi piacon is szerényebbek a várakozások

A szerényebb várakozások a belföldi és külföldi piaccal kapcsolatban egyaránt tetten érhetők. Miközben hasonló arányban várnak a cégek bevétel-növekedést a külpiaci (39%) és belföldi (35%) értékesítésből, annak átlagos mértéke eltérő: az exportpiacon 3,4-ról 3 százalékra, a hazai piacon 2,8-ról 2,5 százalékra mérséklődött a várt bevétel-növekedés mértéke.

„A hazai értékesítésből várt árbevétel-bővülés mértéke az elmúlt egy évben folyamatosan nőtt – köszönhetően a dinamikusan növekvő belföldi fogyasztásnak –, így kérdéses, hogy a mostani visszaesés csupán csak átmeneti vagy tartós lesz” – mondta el a szakember. 

Mélyponton a profitnövekedés

Míg az árbevétel-növekedési várakozások szerényebb mértékben, addig a profitkilátások drasztikusan romlottak. „A várt profitnövekedés mértéke több mint felére, 2,2-ről 1 százalékra zuhant, ezzel elérte mélypontját az index 4 éves történetében” – hangsúlyozta a szakember. Az ország különböző pontjait tekintve a közép-magyarországi vállalatok a legoptimistábbak, hiszen ők az átlagot jóval meghaladó profitbővülésre számítanak (1,8%). Ezzel szemben Nyugat-Magyarországon az adózás előtti nyereség 0,6 százalékos, Kelet-Magyarországon pedig mindössze 0,05 százalékos növekedését várják a következő egy év során.

Pr7
Forrás: K&H

Partneroldalak