2020. november. 24. kedd - Emma napja van
Banner
Banner
Banner
A karrierváltás sikere programozóként garantált

A karrierváltás sikere programozóként garantált

2018. június 26. 9:41

Nem csillapodik a kereslet a megfelelően képzett junior programozók iránt. Az eddig álláshoz juttatott kétszáz Codecool tanuló kezdőfizetésének elemzéséből úgy tűnik, hogy kielégíthetetlen a munkaadói oldal felvevőképessége. Még a tavaly végzettekénél is jobb fizetési feltételekkel helyezkedtek el a legutóbb kifutott végzős diákjai.

A Codecool programozóiskola 2015 óta működik és 2016 végén bocsátotta a munkaerőpiacra első tanulóit. Idővel mind a tanulók, mind a munkaadók részéről megerősödött a bizalom a 12+6 hónapos képzés iránt. „Ma már nem telik el három hónap és egy végzős kurzust teljeskörűen képesek vagyunk állásba helyezni” – mondja Boda József, a Codecool alapító-ügyvezetője.

Nem is akármilyen feltételekkel. Az eddig végzett kétszáz tanuló fizetési adatai szerint a 2017-ben végzettek átlagosan 370 és 430 ezer forintos bruttó havi fizetéssel kezdhették meg új pályájukat, ugyanakkor a 2018-as fizetések már javarészt a 400-450 ezer forintos sávban mozognak. Mindkét évben akadt ugyanakkor 500 ezres álomfizetés is. A lista alján 380 ezres bruttó kezdőfizetéssel kellett „kibékülnie” egy hallgatónak.

Félévi teszt

„Szerencsére nem arról van szó, hogy a „kevés fóka” miatt bérspirál alakult volna ki a szektorban, mint mondjuk a balatoni vendéglátóiparban vagy az aneszteziológusok körében” – mondta Boda József. A munkaadók fél évig tesztelhetik irodai környezetben a tanulóinkat a 12+6 hónapos képzés második szakaszában, így megbizonyosodhatnak arról, hogy tényleg mennyit is ér nekik egy új munkatárs. Ennek tudatában ajánlják ezeket a kecsegtető béreket – fogalmazott a szakember.


Az informatikában garantált az elhelyezkedés, jóval a magyar átlagbéreket meghaladó mértékű kezdő fizetéssel
Shutterstock

Hozzátette, a programozóiskola a tervek szerint mostantól negyedévente közzéteszi a bérszínvonal alakulását jelző Junior Fejlesztői Fizetési Indexét. Általában az a vélekedés, hogy karriert váltani komoly áldozatokkal jár, és kockázatos a kimenetele. A Codecool adatai viszont azt mutatják, hogy az informatikában ez egyáltalán nincs így: garantált az elhelyezkedés, jóval a magyar átlagbéreket meghaladó mértékű kezdő fizetéssel, és az csupán a kérdés, hogy onnan miként fejlődik tovább az illető.

„A stabil szakmai alapok átadása mellett ezért hangsúlyos nálunk az iparágban elengedhetetlen önfejlesztés képességének megtanítása is. Innen a hallgatón múlik, hogy a következő években milyen gyorsan jut szenior szintre tudásban és anyagiakban” – mutatott rá Boda József.

Pr7
Forrás: Codecool

Partneroldalak