2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Egyre nő az agrárium gépesítettsége: többen jelentkeztek szakképzésre is

Egyre nő az agrárium gépesítettsége: többen jelentkeztek szakképzésre is

2017. január 26. 11:15

A hazai mezőgépgyártók és -forgalmazók számára a növekedés éve lehet az idei, a bővülést az agrárium javuló teljesítménye és a vidékfejlesztési források megjelenése is hajthatja – hangzott el a 35. Agromashexpon.

A mezőgépgyártás és a gépkereskedelem is fontos szerepet játszik a hazai agrárium fejlődésében – jelentette ki tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. Agromashexpo – 7. Agrárgépshow kiállítás megnyitóján. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan bővül, hat év alatt 55 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy emelkedett a foglalkoztatottak száma, valamint nőtt az ágazat gépesítettsége és műszaki színvonala is.

Az elmúlt hat évben ötvenezer új munkahelyet teremtettek a hazai agrárcégek, ebből 16 500 új állás tavaly jött létre. A miniszter szerint a mezőgépipar számára az idei a növekedés éve lehet. Ezt támasztja alá az is, hogy az ágazat fejlődése folyamatos, az idén pedig már a vidékfejlesztési program forrásai is célba érnek. A miniszter szerint optimizmusra ad okot az a tény is, hogy egyre több fiatal lát lehetőséget a vidéki életben, a gazdálkodásban. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt három évben húsz százalékkal több diák jelentkezett mezőgazdasági szakképzésre.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a globálisan növekvő fogyasztás egyre nagyobb terhet ró a mezőgazdaságra, az emberiség élelmezése jelentős kihívás, amire a megoldást a megfelelő gépesítés jelentheti. – A siker eléréséhez azonban nélkülözhetetlen a szakképzett gépkezelő is, akikből egyre kevesebb van. Tíz hazai termelő közül kilenc szakemberhiánnyal küzd – fogalmazott.

Ennek oka Harsányi Zsolt szerint az, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az utánpótlás. Évente kevesebb, mint ötszáz diák szerez szakirányú végzettséget, holott ennek a tízszeresére lenne szükség. Az elnök szerint ahhoz, hogy ez változzon, a szülők és a fiatalok előtt is ismertté kell tenni, hogy a mezőgépész szakma hosszú távú megélhetést, változatos és érdekes munkát biztosít.

Beszámolója szerint a szakemberhiány megoldásán a szövetség is dolgozik. Ennek érdekében indították el tavaly a Legyél te is mezőgépész! programot. A kezdeményezéshez a szakiskolák, a gyártók és a forgalmazók mellett a szakminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott. A program eredményességét mutatja – folytatta az elnök –, hogy a 2016–2017-es tanévben már 15 százalékkal több diák választotta ezt a szakirányt. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), valamint a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének meghívására 12 külföldi delegáció érkezett az agráripari szakvásárra. A mintegy ötven cég hetven szakértője kétszáz üzleti találkozón vesz részt. A cél, hogy minél többen ismerjék meg a hazai cégeket és azok termékeit.

Pályázat a versenyképességért

A Vidékfejlesztési program részeként 6,2 milliárd forint keretösszegű felhívás jelent meg. A felhívás az agrárágazat humán hátterének fejlesztését célozza, ami hozzájárul a vidéki területek gazdasági növekedéséhez, a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók, valamint erdőgazdálkodók fenntartható és versenyképes gazdálkodásának elősegítéséhez.

Forrás: Pr7/Magyar Idők

Partneroldalak