2022. január. 19. szerda - Sára napja van
Banner
Banner
Banner
Így válasszunk megfelelő OKJ-s képzést

Így válasszunk megfelelő OKJ-s képzést

2018. május 29. 15:24

Alig két hónap múlva kiderülnek a felvételi ponthatárok. Annak, akit nem vesznek fel felsőoktatási intézménybe, vagy akár a diploma kiegészítéseként is érdemes elvégezni egy OKJ-s képzést. Sőt, van olyan OKJ-s képzés is, amelynek elvégzéséért többletpont jár  a felvételin. Mutatjuk, mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor.

Az idén 110 700-an tettek írásbeli érettségi vizsgát. A sikeres szóbelit követően jelentős számban felvételznek főiskolára, egyetemre, ám nem mindenkinek sikerül a felvételije. Annak, akinek nem sikerül, vagy akár a diploma kiegészítéseként is, szóba jöhet OKJ-s képzés elvégzése. A  Perfekt Zrt. oktatási szakértője tippekkel segít, hogy a számos lehetőség közül mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Körültekintő választás
Jelenleg rengeteg képzőhely közül lehet válogatni, azonban nem biztos, hogy mindegyik egyformán erős minőségileg. Érdemes ezért utánajárni – többek között – annak, hogy a kiszemelt cég rendelkezik-e engedéllyel, emellett stabilan működik-e. Az oktatóknak sem árt utánanézni, illetve, hogy milyen vélemények, referenciák olvashatóak a cég által kínált képzésekről a különböző fórumokon.

Keressen olyan képzést, ami érdekli

Fontos szempont, hogy érdekelje és szeresse azt, amit tanul, amit később munkaként végez. Mielőtt bármibe is belekezdene, lényeges, hogy tisztában legyen önmagával: rendelkezik-e kellő kitartással, szorgalommal ahhoz, hogy elsajátítsa az adott szakmát.  

Nézzen utána a hiányszakmáknak

Ha mégis bizonytalan a választásban, akkor járjon utána a keresett szakmáknak. Így könnyen szűkítheti azokra a képzésekre a listát, amelyek tényleg érdeklik is. A pénzügyi képzésekre tavaly nagy volt az igény, ugyanakkor targoncavezetőnek is sokan tanultak.


Szakma választásakor fontos szempont, hogy érdekelje és szeresse azt, amit tanul          Stockphoto

Figyeljen a részletekre

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint nem árt képbe kerülni kereséskor a részletekkel sem. Például nem mindegyik képzéshez ugyanazok az iskolai követelmények, sőt, nem akármelyik OKJ-s képzés elvégzéséért jár többletpont a felvételin. Érdemes figyelembe venni, hogy milyen a választott tanfolyam ütemezése, mi fér bele az időbe. A fizetős képzések egyik nagy előnye például, hogy rugalmasabbak, mint az államilag támogatottaké. Sok felnőttképzőnél elérhetőek kedvezmények, akár részletfizetési lehetőség is, és további szolgáltatások (szakkönyv, e-tananyag, vizsgafelkészítés), de mindig érdemes utánajárni, hogy a képzési költség mit tartalmaz pontosan.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Perfekt Zrt.

Partneroldalak