2018. július. 23. hétfõ - Lenke napja van
Banner
Banner
Banner
Ingyenes, piacképes képzést keres? Válasszon!

Ingyenes, piacképes képzést keres? Válasszon!

2017. április 24. 10:46

Egyre nagyobb hiány van ma a különféle szakemberekből. Ám, az sem könnyű feladat, hogy szakmát válasszunk. Még úgy sem, hogy az állam minden magyar állampolgár számára lehetővé tette, hogy az első és második szakmáját is megszerezhesse ingyen.

Nem egyszerű feladat az OKJ-s szakma kiválasztása. Sokan már az általános iskola elvégzése után szakmát tanulnának, de ma már az sem ritka, hogy diplomások is visszaülnek az iskolapadba szakmát tanulni.

Mint ismeretes, az állam 2015 óta minden magyar állampolgár számára lehetővé tette, hogy az első és második szakmáját is megszerezhesse ingyen. Azt azonban ketté kell választani, hogy valaki iskolai rendszerű szakképzésben, vagy felnőttoktatásban kíván ingyenesen szakmát szerezni. Előbbi esetben minden 26. életévét be nem töltött fiatal jelentkezhet első ingyenes szakképzésére. A második szakma azonban csak felnőttoktatásban szerezhető meg ingyen, például esti tagozaton. Akik már betöltötték a 26. életévüket, számukra is nyitott az ingyenes képzés, de kizárólag esti vagy levelező tagozaton.

A legnehezebb kérdés mindig a szakma kiválasztása, hiszen nem könnyű megtalálni azt a hivatást, amit hosszú éveken át űzhetünk, élvezünk és még piaci kereslet is van rá. A SzakmaBLOG.hu bejegyzésében praktikus tanácsokat ad a megfelelő OKJ-s szakma és képzés kiválasztásához.

Mit érdemes számba venni a szakmaválasztásnál?

  • Milyen területek érdekelnek minket? Hiába van kereslet az ács vagy a boncmester végzettségre, ha kiráz a hideg egy ilyen szakmától.
  • Mennyire van rá kereslet? Szerencsére a hiányszakmák listája megtalálható az interneten. (A Magyar Közlönyben megyénkénti bontásban teszik közzé évente a hiányszakmák nevét.)
  • Van-e már valamilyen szakmánk, diplománk? Fontos kérdés, hogy ehhez kapcsolódó képzést keresünk, vagy teljesen új karrierbe kezdenénk.
  • Ha van olyan szakma, melyet biztosan szívesen csinálnánk, nem kérdés, azt kell választani.

Hogyan válasszunk iskolát?

Ha a szakot végre eldöntöttük, akkor jöhet a jó öreg Google, hogy összehasonlítsuk az iskolákat. A legtöbb szakmát több iskolában is oktatják, ezért érdemes megfontolni, melyik intézmény képzését választjuk. Szerencsére ma már számos gyűjtőoldal is létezik, ahol több iskola ajánlatából válogathatunk (pl. http://tanfolyamokj.hu/ ).

Ha spórolni szeretnénk, érdemes megnézni, hogy az életkorunk és az eddigi végezettségeink alapján milyen olcsóbb lehetőségeink vannak egy új szakma elsajátítására. Illetve megnézhetjük, hogy az ingyenes támogatott képzések ütemezése megfelel-e számunkra, munka mellett meg tudjuk-e oldani a tanulást.

Ma már több piaci alapon működő iskola is kínál OKJ-s képzéseket, melyek jobban igazodnak a jelentkezők igényeihez. Az oktatás rugalmasabb időpontokban zajlik (akár hétvégén is), emellett olyan speciális képzéseket is indítanak, amiket nem támogat az állam, de a munkaerőpiacon nagy kereslet van rájuk. Ezekért a tanfolyamokért fizetni kell, azonban a legtöbb iskola biztosít részletfizetési lehetőséget.

Az iskola kiválasztásánál érdemes figyelembe venni

  1. a képzés árat (figyelni kell az olyan költségeket is, mint vizsgadíj, regisztrációs díj),
  2. az iskola hírét,
  3. a megközelíthetőséget,
  4. a tanári gárdát (ha szerepel a honlapon),
  5. a gyakorlati helyek biztosítottságát.

Ahogyan a diplománál sem mindegy, melyik egyetemen szerezzük meg, úgy az OKJ-s bizonyítvány esetében is fontos, hogy magas színvonalú képzőintézményt válasszunk. Bár az ár fontos tényező, nem feltétlenül a legolcsóbb tanfolyamot érdemes választani. Ha az internet alapján megtaláltuk a megfelelő iskolát, érdemes körbenézni személyesen is az intézményben, mielőtt beiratkoznánk. Az érdeklődés vagy az internetes jelentkezés után még meggondolhatjuk magunkat, egészen a hallgatói szerződés megkötéséig.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás:  Pr7/ SzakmaBLOG.hu

Partneroldalak