2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Két év alatt csaknem harmadával nőtt a fizikai dolgozók órabére

Két év alatt csaknem harmadával nőtt a fizikai dolgozók órabére

2018. július 30. 11:41

Az idei második negyedévben ezer forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder csaknem hétezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez 13 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 887 forinthoz képest. A két évvel ezelőtti, 2016 második negyedéves adatokhoz képest pedig átlagosan nem kevesebb, mint 32 százalékos órabér-növekedést tapasztalhattak a kékgalléros munkavállalók.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 1041 forintos, míg a betanított munkát végzők (FEOR 9-es főcsoport) 967 átlagos órabérre számíthattak. Régiók szerint ugyanakkor jelentősen eltérhetnek az órabérek: amíg például Dél- Dunántúlon, illetve az Észak-Magyarországon továbbra is ezer forint alatt marad egy szakmunkás átlagos órabérre, addig Közép-Magyarországon ez az érték már elérte az 1220 forintos szintet.

„Az adatokból kitűnik, hogy tovább tart a fizikai órabérek folyamatos emelkedése: bár a béremelések nagyobb része az év elején zajlott le, az első negyedévhez képest is 4,2 százalékos átlagos órabér-növekedést tapasztaltunk – fejtette ki Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.


Tovább tart a fizikai órabérek folyamatos emelkedése                                                Fotó: MTI

Mint mondta, ha az elmúlt 24 hónap adatait vizsgáljuk, 32 százalékos átlagos órabér-növekedést mutatnak a számok, ez pedig már egyes iparágak esetében komolyabb gazdaságossági kérdéseket is felvet. A következő időszakok béremelési üteme elsősorban azon múlik, hogy mennyire súlyosbodik a munkaerőhiány, illetve, hogy a vállalatok milyen hatékonysági lépésekkel tudják ellensúlyozni ennek negatív következményeit.

Emelkedő bónuszok

A BDO Magyarország eközben több mint hatvan nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó mintegy ötszáz középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2017 második negyedévéhez képest átlagosan 4,7 százalék volt. Ez ugyan a tavaly ilyenkor mért 3,2 százalékos bérnövekedéshez képest érezhető javulást mutat, de figyelembe véve az infláció időközben bekövetkező gyorsulását, reálértékben továbbra sem jelent nagyobb mértékű elmozdulást.

„Valamelyest javítja az összképet, hogy a vizsgált időszakban a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek (jutalom, bónusz, bérpótlékok, stb.) aránya az egy évvel korábbi 8-ról 10 százalékra emelkedett – mutat rá Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere. Ennek ellenére a korábban három százalék körül alakuló átlagos fluktuációs ráta ebben a körben mára elérte 4,3 százalékot. A munkahelyet váltók ugyanis a cégen belüli béremelésnél jóval jelentősebb, akár 20-30 százalékos bérnövekedést is el tudnak érni egy-egy új munkakörben.”

Pr7
Forrás: Trenkwalder/BDO

Partneroldalak