2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Már a kicsik sem spórolnak az ingatlanon

Már a kicsik sem spórolnak az ingatlanon

2017. február 1. 10:51

A kisebb cégek is egyre inkább vágynak minőségibb irodába, erre pedig már a pénzt sem sajnálják. Szakértők szerint a megugró kereslet miatt drágulás is várható idén a piacon.

A hazai vállalkozások az egy évvel korábbiakhoz képest is aktívabban keresnek új, korszerű és rugalmasabb elhelyezést nyújtó irodákat – közölte az Irodaterkep.hu. Visszaesett például a korszerűtlen, kevés szolgáltatást kínáló „C” kategória és látványosan emelkedett az „A” és még inkább az efölötti, már-már luxus körülményeket adó „A+” kategória, miközben a sok ezer magyar vállalkozás többsége továbbra is a közepes feltételeket nyújtó „B” osztályú elhelyezést akarja és tudja megfizetni. Nem véletlen, hogy ezekre külön szakosodott néhány bérbeadó cég.

A keresők többsége a kis alapterületű helyiségeket kutatja: ez nem meglepő, hiszen zömmel a kis és közepes vállalkozások gyakorlata az, hogy az online keresőfelületeken végeznek egyfajta előszűrést, és az így kapott szűkített lista alapján kezdenek el tárgyalni a bérbeadókkal. A nagyobb, 500-1000 négyzetméteres vagy ennél is nagyobb területigényű nemzetközi és magyar vállalatok inkább tanácsadó céget vonnak be, velük végeztetik el ezt a munkát, és csak később kapcsolódnak be a tényleges kiválasztásba.

Érdekes fejlemény, hogy a kis területű irodák mellett a nagy, akár több ezer négyzetméternyi nagyságúak továbbra is jelentős részt, mintegy 12-13 százalékot hasítanak ki maguknak a teljes tortából, amit még mindig nem képesek kielégíteni az új beruházások. E mögött nyilvánvalóan az húzódik meg, hogy egyes cégek szeretnék összevonni különféle bérleményeiket egy helyre.

„Figyelemre méltó, hogy a bérleti díjaknál háttérbe szorult a legalacsonyabb sáv, a középső három szegmens lett a domináns, azon belül a legalacsonyabb, az 5-11 euró/hó/m2 közötti jelentős nőtt is az elmúlt másfél-két évben. Ez a gazdasági szereplők egy részének az erősödésére utal, vagyis arra, hogy miközben természetesen továbbra is figyelnek erre a fix költségre, sokkal jobban számít nekik, hogy hatékonyabb és jobb munkakörnyezetet biztosítsanak, és ezért hajlandók kicsit többet is fizetni, mint korábban, mert csak így gondolják elérhetőnek a munkatársak megtartását” – mutatott rá Mester Nándor, az Irodatérkép vezető elemzője.

Az idei évben tovább növekedhet az átlagos bérleti díj. A tendencia mögött részben az izmos kereslet áll, de az is, hogy a kínálat bővülése még mindig elmarad ettől, különösen a legdrágább „A+” kategóriában. Az elemző erre utalva kifejtette: „A magyar vállalati szektor irodai igényeit egyebek között azzal igyekeznek kiszolgálni az ingatlanfejlesztők, hogy a korábbiaknál is rugalmasabb térkialakításokkal építik új irodaházaikat, lehetőséget adva ezzel a cégeknek, hogy mindenkori üzletmenetükhöz, tevékenységük változó jellegéhez igazítsák az irodák végső kialakítását.”

 

Forrás: Pr7/Irodaterkep.hu

Partneroldalak