2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Optimista jövőkép várja a projektmenedzsereket

Optimista jövőkép várja a projektmenedzsereket

2017. április 7. 12:35

A gyakorló projektmenedzserek közel fele véli úgy, hogy a szakma üzleti kilátásai több szempontból is javulnak idén. Egyes tanulmányok szerint 2020-ig mintegy húszmillió új, projektmenedzsment tudást igénylő állás jön létre világszerte.

Egyértelműen pozitív tendenciát mutatnak a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) által készített felmérés adatai. E szerint a gyakorló projektmenedzserek 49 százaléka véli úgy, hogy a szakma üzleti kilátásai több szempontból is javulnak idén, 39 százalékuk nem vár változást a korábbi évhez képest, s mindössze 6 százalékuk prognózisa negatív az idei esztendőre. A felmérést 2009 óta készítteti el minden évben a HTA. Kiemelték, a pesszimista előrelátások aránya a kezdeti 57-ről hat százalékra esett vissza, miközben az optimista szemléleteké 19-ről 49 százalékra nőtt. Egyebek között ez derült ki a szakma patinás találkozóján, a 20. Projektmenedzsment Fórumon.

A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy napjaink nagyléptékű technológiai fejlődése a projektmenedzsereket is érintő, jelentős átalakulásokat eredményez a munka világában. A felmérés válaszadói szerint a nemzetközi trendek tíz év távlatában a magyar projektmenedzsment szakmában is komoly változásokhoz vezetnek, legyen szó a rutinfeladatokat kiváltó, automatizált rendszerek elterjedéséről, a megosztott munkavégzést támogató alkalmazások (felhő technológia) további térhódításáról, vagy a virtuális munkacsoportokban végzett munka általánosabbá válásáról.

‒ Az egyik markáns nemzetközi várakozás az, hogy a projektmenedzsment képviselete magasabb szintre kerül a nagyvállalatok stratégiai döntéshozó hierarchiájában, illetve szorosabb szimbiózis alakul ki az üzleti és a projektmenedzsmenti szemléletben. A gyakorlott szakemberek 53 százaléka szerint a következő tíz évben ez a metódus lesz a meghatározó, sőt 33 százalék úgy véli, hogy a projektmenedzsment stratégiai szintre emelkedése biztossá válik – mondta el Török L. Gábor szociológus, a kutatás vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy a projektmenedzsmentet sem hagyják érintetlenül azok a társadalmi-gazdasági és technikai-technológiai hajtóerők, amelyek a munka világának átalakulását eredményezik.

Egy 2015-ös nemzetközi felmérés eredménye szerint a változó munkakörnyezet és a rugalmas munkavégzési formák, de főként a technológia fejlődése – legyen szó felhő alapú megoldásokról, Big Data-ról, a dolgok internetéről, vagy akár a még távolinak tűnő mesterséges intelligenciáról – igen komoly kihatással lesz a foglalkoztatottság szintjére. Így például a matematikában és IT-ban jártas szakemberek, a műszaki és mérnöki szférában dolgozók iránt megnő a kereslet, az építkezéseken, gyártásban, egyszerű adminisztratív munkakörökben foglalkoztatottak iránt pedig csökkenni fog.  A projektmenedzserek számára jó hír, hogy munkájukra (bár szakterületenként eltérő mértékben) a jövőben is szükség lesz.

‒ Egyes tanulmányok szerint 2020-ig körülbelül húszmillió új, projektmenedzsment tudást igénylő állás jön létre világszerte, így a szakma jövője meglehetősen biztató – emelte ki Prónay Gábor, a Projektmenedzsment Fórum szervezőbizottságának elnöke.

Pr7

Forrás: HTE

Partneroldalak