2019. március. 24. - Gábor napja van
Banner
Banner
Banner
Sok diplomás hagyja el az Egyesült Királyságot

Sok diplomás hagyja el az Egyesült Királyságot

2017. június 27. 11:31

A nagyvállalatok magasan képzett dolgozóinak 56 százaléka még az EU-ból való kilépés előtt elhagyná az Egyesült Királyságot. Az agyelszívás különösen érzékenyen érintheti az egészségügyi, technológiai, telekommunikációs és pénzügyi szolgáltatási iparágat, illetve a médiát.

A FTSE 250 legnagyobb vállalatai által foglalkoztatott diplomás munkavállalók több mint fele még azelőtt távozna az Egyesült Királyságból, hogy kiderülne a Brexit tárgyalások pontos kimenetele, és az ország kilépne az Európai Unióból. A Baker McKenzie felmérése szerint, az EU-tagságról döntő népszavazás óta a megkérdezett – nem brit – munkavállalók 70 százaléka érzi a vele szembeni diszkrimináció erősödését, 38 százalékuk pedig kifejezetten védtelennek érzi magát a jelenséggel szemben. A válaszadók több mint negyede érzi bizonytalannak meglévő munkahelyét, többségük a diszkriminatív foglalkoztatási gyakorlatot tartja a legnagyobb kockázatnak. Az uniós kilépés kapcsán a megkérdezettek közel fele tart a munkaerő szabad mozgása – Brexit miatti – megszűnésének hatásaitól – derül ki a Baker McKenzie 250, diplomás, az Egyesült Királyságban dolgozó, de azon kívüli uniós állampolgár munkavállaló megkérdezésén alapuló kutatásából.

„A megkülönböztetés az egyik legfőbb oka annak, hogy az EU-s munkavállalók el akarják hagyni az Egyesült Királyságot. A munkaadóknak érdemes nagyobb hangsúlyt helyezniük antidiszkriminációs irányelveik betartására, különösen a munkavállalók toborzása során, valamint segíteniük kellene a dolgozókat a Brexittel kapcsolatos kérdések megválaszolásában” – mondta el Stephen Ratcliffe a Baker McKenzie partnere.

A kutatás rávilágít az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt kialakuló szakemberhiány várható mértékére a brit munkaerőpiacon, amely folyamat kulcsfontosságú szektorokat is érint majd. A munkavállalók tömeges távozása különösen súlyosan érintheti az egészségügyet, ahol a megkérdezett nem britek 84 százaléka tervez költözést, míg a technológia, a média és a telekommunikáció területén 64 százalék, a pénzügyi szolgáltatásokban pedig a dolgozók 43 százaléka fontolgat távozást a szigetországból.

„A Brexit kedvező hatással lesz az Egyesült Királyságon kívüli piacokra, különösen az európai üzleti központok számára. A folyamat már jól láthatóan elkezdődött, amikor a pénzügyi világ meghatározó szereplői jelentették be működésük átcsoportosítását Frankfurtba vagy épp Dublinba, és ez a folyamat csak tovább erősödik majd a tárgyalások lezárásáig. A maradó vállalatok számára kulcskérdés a tehetséggondozás, a tehetségek ösztönzése, különben jelentős munkaerőhiánnyal kell szembenézniük a közeljövőben. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbíthatja a Brexit-tárgyalások elhúzódása” – mondta Fehérváry Ákos ügyvéd, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda partnere.

A kutatás szerint ugyanakkor a megkérdezett – nem brit – uniós dolgozók több mint fele egyelőre nem kapott semmilyen, Brexittel kapcsolatos támogatást vagy tájékoztatást brit munkáltatójától – 48 százalékuk egyáltalán nem rendelkezik információval arról, hogy a Brexit milyen hatással lehet a nyugdíjára és társadalombiztosítási státuszára. A válaszadók 42 százaléka tett már lépéseket a tavaly júniusi EU-referendum óta bevándorlási státusza megváltoztatásáért, további negyven százalékuk pedig ugyanezt tervezi a közeljövőben.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda

Partneroldalak