2022. augusztus. 17. szerda - Jácint napja van
Banner
Banner
Banner
SZTA: Kétezer munkahely létrehozását támogatták

SZTA: Kétezer munkahely létrehozását támogatták

2017. augusztus 22. 16:38

Csaknem kétezerrel nőtt a munkavállalók száma az idei év közepére a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) jelenlegi és korábbi portfóliócégeinél a befektetések előkészítésekor jegyzett adatokhoz képest.

Míg a portfóliócégek a – különböző években végrehajtott – befektetéseket megelőző időszakokban összesen közel 950 főt foglalkoztattak, addig a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) adatbázisa alapján májusban összesen már közel 2950-en dolgoztak a vállalkozásoknál. Az SZTA cégportfóliójába jelenleg több mint hatvan vállalkozás tartozik, több mint 25-ből pedig már kilépett az alap. A 89 vállalkozásból több mint 25 már nem tartozik az Alap cégportfóliójába, ám az ő kilépés utáni létszámbővítésükben is fontos szerepe volt a tőkebefektetések hosszú távú pozitív hatásainak.

A vállalkozások az SZTA-hoz benyújtott üzleti terveikben a meglévők mellett összesen több mint 2600 újonnan létrejövő munkahellyel kalkuláltak a tőkebefektetést követő időszakra. Mivel a cégek jó része 2015-ben és 2016-ban csatlakozott a portfólióhoz, többségük még további létszámbővüléssel számol a következő két-három évben. Ezzel együtt a tervezett létszámbővítés háromnegyede már így is megvalósult.

További források várhatóak

„Az Alap tőkebefektetései országszerte összesen már mintegy 3000 munkahelyet érintenek, a következő évtizedben pedig még tovább szeretnénk növelni ezt a számot újabb kkv-kba történő befektetéseken keresztül. A korábbi és tervezett kilépésekből visszaforgó, valamint a nyolcmilliárd forintos tőkeemelésünkből származó, hamarosan elérhetővé váló további források a technológiai fejlesztés, az Ipar 4.0-ra való átállás mellett a jövőben is számos új munkahelyet fognak teremteni” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A legnagyobb mértékű létszámbővülés jellemzően a befektetés első két évében mutatkozik a vállalkozásoknál. A nyilvánosan elérhető céges e-beszámolók foglalkoztatottságra vonatkozó adatai szerint a befektetések időpontjának évében közel negyedével nőtt az éves átlagos összlétszám a befektetés előtti évhez képest, a befektetés időpontját követő év összfoglalkoztatottsága pedig 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Ezek alapján azonban az látszik, hogy a portfólió régebbi vagy időközben már kilépett tagjainak összfoglalkoztatottsága a következő években is stabil maradt vagy kismértékben tovább növekedett. Emellett vannak olyan vállalkozások, amelyek az SZTA sikeres kilépése után még tovább növelték munkavállalóik számát.

Hunyor Erna Szofia

Forrás:Pr7/SZTA

Partneroldalak