2018. április. 23. hétfõ - Béla napja van
Banner
Banner
Banner
Új állást keres? Most könnyen megtalálhatja álmai munkáját

Új állást keres? Most könnyen megtalálhatja álmai munkáját

2016. december 13. 10:35

Egyre könnyebben talál új és testhezállóbb munkahelyet az átlag magyar álláskereső, akik közül továbbra is a budapestiek és a diplomások a legbizakodóbbak. Az elmúlt egy évben a munkavállalói bizalom minden szegmensben emelkedett – derül ki egy munkaerőpiaci felméréséből.

A tavalyi év azonos időszakához és az előző negyedévhez képest is három ponttal nőtt, ezzel 64 pontos értéket vett fel 2016 utolsó negyedévében a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe. A mérőszám azt vizsgálja, hogy egy száz pontos skálán a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, ha az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új állást.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot hetven ponttal, utánuk 65-65 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók, a legfeljebb nyolc osztállyal rendelkezők pedig 51 ponttal zárják a sort.

Korcsoport alapján enyhe emelkedés tapasztalható minden szegmensben: 67 pontot regisztráltak a 40-49 éves korosztályban, őket követik 65-65 ponttal 30-39 és a 18-29 évesek. Az előbbiben 3 pontos növekedést, míg az utóbbi két csoportban 1, illetve 2 pontos enyhe emelkedést mértek az előző év hasonló időszakához képest.

A félelem oka

Ami a karrier jövőképet illeti, a válaszadók 15 százaléka érzi úgy, hogy legfeljebb három évig maradna meg a munkahelye, az ő körükben csaknem minden harmadik munkavállaló a cég esetleges megszűnésével magyarázta félelmeit. Majdnem minden ötödik munkavállaló (18%) viszont kifejezetten a saját pozícióját érzi fenyegetve 3 éven belül, közülük 32 százalék a leépítéstől tart, míg 29 százalékuk azt gondolja, hogy át fogják alakítani a céget és megszüntetik azt a részleget, amelyen dolgozik, így megválnak tőle.

Az újbóli elhelyezkedés esélyének megítélése egyértelműen pozitív irányba változott az elmúlt két évben: míg 2014, illetve 2015 novemberében átlagosan 30, illetve 36 pontos értéket, addig idén már 43-at vett fel a skála.

„Általánosságban elmondható, hogy a magyar munkavállalók hónapról-hónapra jobban bíznak az állásukban, emellett a foglalkoztatottak úgy érzik, hogy egyre könnyebben is találnak a képzettségüknek megfelelő munkát. Ugyanakkor a mutató értéke jelentősen elmarad a közepes értéktől”– mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

Kiderült, a szektorok szerinti bontást elemezve nem figyelhető meg érdemi különbség, jelenleg a közigazgatási dolgozók a legbizakodóbbak 67 ponttal, közvetlenül őket követik az iparban és a kereskedelemben dolgozók 66, illetve 65 ponttal. A lista végén hagyományosan a mezőgazdaságban dolgozók állnak 51 ponttal. Lakóhely szerint a falvakban és a városokban élők körében egyaránt 64-64 pontra nőtt a stabilitási index a tavalyi 58 és 62 után, ugyanakkor a továbbra is a budapestiek a legbizakodóbbak 67 ponttal. A régiók szerinti bontásnál az tapasztalható, hogy továbbra is a Közép-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon élők a legoptimistábbak 66-66 ponttal. A férfiak és nők között egyáltalán nem mértek különbséget, mindkét nemnél 64 pontot regisztráltak.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ BNP Paribas

Partneroldalak