2018. július. 15. - Henrik napja van
Banner
Banner
Banner
Az élelmiszerekkel és az internettel van a legtöbb gondunk

Az élelmiszerekkel és az internettel van a legtöbb gondunk

2017. július 20. 12:38

Tovább javult a fogyasztóvédelmi tájékozottság, és némileg erősödött a kereskedők iránti bizalom az előző negyedévhez képest – derül ki a Fogyasztóvédelmi Index aktuális értékeiből. A mutatót kidolgozó CP Contact fogyasztóvédelmi tanácsadó szerint a termékekkel, és szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszok aránya immár nem tér el alapvetően a nyugat-európai tendenciáktól.

A termékek közül a legtöbb probléma az élelmiszerekkel van (a reklamálók negyven százaléka ezzel a termékkörrel kapcsolatban fogalmazott meg panaszt), ezt követik a cipők (27%), illetve a ruházati termékek (20%). A szolgáltatások közül a válaszadók legnagyobb mértékben az internet-szolgáltatásokkal voltak elégedetlenek (28%), ezt követték a telefonos (21%), valamint a banki (18%) szolgáltatások. A nyár beköszöntével az utazási irodákkal való elégedetlenség májusról júniusra szignifikánsan, kettőről hét százalékra nőtt - derül ki a CP Contact és a Nielsen nyolcszáz fős reprezentatív mintán végrehajtott közös kutatásából. A negyedévente közzétett Fogyasztóvédelmi Index szerint a válaszadók 15 százaléka valamilyen termékre, 18 százaléka pedig valamilyen szolgáltatásra tett panaszt egy éven belül.

"A fogyasztói panasszal élők aránya nem mutat szignifikáns különbséget a Nyugat-Európában tapasztalt értékektől – magyarázza Siklósi Máté, a CP Contact ügyvezető partnere. – Jelentős ugyanakkor az eltérés abban, hogy Magyarországon eredménytelen reklamáció esetén jóval kevesebben lépnek tovább igazuk kiharcolása érdekében, ami a hazai vásárlók alacsonyabb fogyasztóvédelmi tudásszintjével magyarázható."

A fogyasztói tájékozottság szintje mindazonáltal lassan javuló tendenciát mutat. Erre az egyik leginkább alkalmas mutatószám a szavatossági idő megfelelő ismerete. Tekintettel arra, hogy az élelmiszerek után a cipők kapcsán érkezik a legtöbb fogyasztói panasz, a tájékozottságot az e termékkategóriához kapcsolódó szavatossági idő helyes említésének arányával mérhetjük a legegyszerűbben. A kérdésre helyesen válaszolók aránya 2017 második negyedévében 6,7 százalék volt, ami 0,4 százalékponttal haladja meg az előző negyedévben mért 6,3 százalékos mértéket. Ki kell emelni - írták, hogy 2013 óta ugyanaz a szabályozás, mégis hónapról-hónapra tíz százalék alatt van azoknak az aránya, akik tisztában vannak vele, meddig reklamálhatnak.

Ismerethiányból félrevezetés

A kereskedőkkel szemben tanúsított fogyasztói bizalom alakulása szintén fontos jelzőszám. A válaszadók jelentős része félrevezetésnek értékeli, ha a kereskedő vagy a szolgáltató hibásan értelmez egy fogyasztóvédelmi szabályt. A bizalmatlan vásárlók aránya 2017 második negyedévében 50,7 százalék volt, egy százalékponttal kevesebb, mint negyedévvel korábban, ugyanakkor fokozatosan növekszik – jelenleg 36,3 százalék – azok aránya, akik e tévedést a kereskedő ismerethiányával magyarázza. Mindez reális reflexió lehet arra a tényre, hogy a kereskedelemben is egyre súlyosabb a munkaerőhiány, így a kereskedők egyre gyakrabban kénytelenek kevésbé felkészült munkatársakat is alkalmazni.

A Fogyasztóvédelmi Indexet a CP Contact és a Nielsen immár másfél éve zajló közös kutatása alapozta meg. az index célja, hogy negyedévente bemutassa a vásárlók fogyasztóvédelmi attitűdjének változásait: az aktuális fogyasztói bizalmat, reklamációs számarányokat, valamint a fogyasztók ismeretszintjét.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/CP Contact

Partneroldalak