2018. május. 22. kedd - Júlia, Rita napja van
Banner
Banner
Banner
Cukisággal csábítja a multi a dolgozókat

Cukisággal csábítja a multi a dolgozókat

2016. december 27. 12:32

Nehéz fizetésben versenyezni a multikkal, de nem is csak a pénz miatt választják sokan inkább a nemzetközi cégeket. A kiskereskedelmi láncok például egyre nagyobb rugalmassággal és kiegészítő juttatásokkal csábítják a munkavállalókat, a kis cégeknek pedig érdemes résen lenni, ha meg szeretnék tartani dolgozóikat. 

Nem egyszerű feladat versenyképes kompenzációt kínálniuk a magyar kis- és középvállalkozásoknak, különösen, ha tőkeerős nemzetközi vállalatokkal kell küzdeni az alkalmazottakért. Szerencsére azonban a dolgozóknak már nem csak fizetés számít, így egy kis rugalmassággal és kreativitással a kkv-k is komoly vonzerőre tehetnek szert.

Az egyik nagy áruházlánc például már engedi munkavállalóinak, hogy náluk legyen a mobiltelefon az eladótérben is, így fontos esetben nem kell a műszak végéig rágniuk a körmüket. Ugyanitt az irodai dolgozók választhatnak otthoni munkát, de akár a legközelebbi áruházba is beülhetnek dolgozni, ha épp úgy alakul a napjuk – derül ki az Origo juttatási csomagokról készült írásából.

Egy másik üzletlánc nyári táboroztatásokkal és iskolakezdési szabadsággal próbálja elnyerni a gyermekes munkavállalók bizalmát. Egy megint másik multinál rugalmasabbá tették a munkaidőt, hogy az embereknek legyen lehetőségük ügyeiket intézni anélkül, hogy szabadságot kelljen kivenniük, és emellett a pihenőben ingyen gyümölcs és friss saláta várja a munkatársakat.

Az egyik diszkontlánc arra is odafigyel, hogy dolgozói visszajelzéseket, ötleteket küldhessenek a menedzsmentnek, így még inkább magukénak érzik a sikereket.

Azért a pénz sem elhanyagolható

Végső soron azért mégis pénzért jár az ember dolgozni, a kisebb fizetést pedig csak egy bizonyos szintig lehet ellensúlyozni rugalmas és emberbarát hozzáállással. A multiknál erre is odafigyelnek, van, ahol 13. havi munkabért adnak az alkalmazottaknak, máshol pedig biztosításokat kötnek a munkatársak javára.

A cafeteria csomagokat sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hiszen adózási szempontból jóval kedvezőbb lehet, mintha ugyanekkora összeggel magasabb fizetést adunk. Erről pontos számokban csak az egyik nagy áruházlánc nyilatkozott, ők havi nettó 12 ezer forintot adnak munkatársaiknak ebben a formában.

A munkaerőhiány egyébként a nagy cégeket is lépéskényszerbe hozta, hiszen mindegyiküknél legalább 10 százalékos béremelést hajtottak végre a 2016-os évben. Ennek ellenére helyenként még így is többszáz fő hiányzik a boltokból. Nem várható tehát, hogy a jövőben sokat engednének a rugalmasságból a nagyok, ezért a kicsiknek is megérheti alkalmazkodni, ha meg akarják tartani a munkaerőt.

 

Forrás: Pr7/Origo

Partneroldalak