2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Dél-Afrika várja a magyar cégeket

Dél-Afrika várja a magyar cégeket

2015. november 19. 10:58

Hazánk kis- és középvállalkozásai a déli nyitás részeként immáron a Dél-afrikai Köztársaság piacaira is kikövezett úton törhetnek be. A már korábban megnyitott helyi kereskedőház mellé az Eximbank egy 200 milli dolláros hitelkerettel segíti a hazai cégek terjeszkedését. A magyar társaságok szakértelmét elsősorban a vízgazdálkodás és építőipar, valamint az infokommunikáció területéről várják a kontinens vezető gazdaságában.

A Dél-afrikai Köztársaság számos gazdasági területen lát együttműködési lehetőséget Magyarországgal, számít a magyar befektetésekre, a fejlesztési és termelési módszerek átvételére, az üzleti kapcsolatok továbbfejlesztésére, valamint diákjai magyarországi tanulási lehetőségére - számolt be Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hozzátette: Dél-Afrika Magyarországhoz hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a kis- és a közepes vállalkozások fejlesztésére, mert szintén ebben látja a hazai gazdaság fejlesztésének és a foglalkoztatás bővítésének lehetőségét.

A szárazsággal küzdő Dél-afrikai Köztársaság számára további fontos együttműködési terület lehet a fejlett öntöző- és a vízkezelési rendszerek létrehozása, mivel Magyarország ezeken a területeken is át tudja adni tapasztalatait.

A tárgyalópartnerek különös érdeklődést mutattak az úgynevezett okos városok kialakításához szükséges magyar fejlesztési módszerek iránt, amelyek nemcsak a lakások költséghatékony építését, hanem a szükséges oktatási, egészségügyi, kereskedelmi, közlekedési infrastruktúra kialakítását is lehetővé teszik. Szabó László kiemelte továbbá, hogy a védelmi együttműködés is kiemelkedő együttműködési terület lehet Magyarország és az afrikai ország között, különös tekintettel a mozgatható kórházak, víztisztító berendezések, laboratóriumok beszerzésére.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. már működtet egy intézményt az országban és folyamatban van egy második dél-afrikai magyar kereskedőház létrehozása is.Kétszázmillió dolláros támogatási kerettel segíti továbbá az Eximbank a magyar kis és középvállalkozások dél-afrikai beruházásának támogatását, a közös üzleti projektek fejlesztését.

A fiatalok körében nagyarányú munkanélküliséggel küzdő Dél-afrikai Köztársaság számára nagyon fontos segítséget jelent a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program, amely három évre terjedően száz-száz diák részére teszi lehetővé, hogy Magyarországon folytassák tanulmányaikat.

Pretoria és Johannesburg Afrika egyik legjelentősebb gazdasági térsége, és a kontinens GDP-jének 10 százalékát adó Dél-afrikai Köztársaság gazdaságának motorja. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítése érdekében Szabó László kedd este egy üzleti fórum keretein belül olyan gazdasági és helyi önkormányzati vezetőkkel találkozott, akik két héttel ezelőtt a magyar fővárosban megrendezett 2. Budapest Afrika Fórum sikerében is aktív szerepet játszottak. A magyar külügyi államtitkár partnereivel, a külügyi, a vízügyi, a kereskedelmi és ipari, valamint a felsőoktatási és képzési miniszterhelyettessel is tárgyalásokat folytatott.

A dél-afrikai vezetők örömmel fogadták a magyar kormány déli nyitás néven elindított külgazdaság-politikáját, és nagyra értékelik, hogy országuk kiemelt fontossággal bír az afrikai partnerországok között. A Dél-afrikai Köztársaság az apartheid rendszer bukása után bő két évtizeddel még mindig keresi a helyét a világban, egyúttal megpróbálja magát gazdaságilag a lehető legnagyobb mértékben önállósítani, amiben hasonló a törekvése Magyarországéhoz. Emellett azonban igyekszik minél sokrétűbb kereskedelmi kapcsolatokat kialakítani akár a távolabbi országokkal is - mondta az államtitkár.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június elején jelentette be a dél nyitás stratégiáját

A Dél-afrikai Köztársaság Afrikában, az Egyenlítőtől délre mindenképpen vezető gazdasági jelentőséggel bír, minden térségbeli együttműködési szervezet aktív tagja. Ebből adódóan Dél-Afrika hídszerepet tölthet be a régióban Magyarország kapcsolatainak kiszélesítése és erősítése érdekében. Dél-Afrika más közép-európai országokkal is jó kapcsolatot ápol, egyebek között a visegrádi négyekkel, amelyek a világon először Fokvárosban alakítottak ki egy olyan épületet, ahol heti rotációs alapon mind a négy ország konzuli szolgálatot működtet.

Szabó László kiemelte, hogy Magyarország szeretné 30-ról 90 napra megnövelni állampolgárai számára a vízummentes dél-afrikai tartózkodás lehetőségét, ezzel is elősegítve az üzleti kapcsolatok továbbfejlesztését.

Az államtitkár elmondta, hogy tárgyalásain szóba került a migráció témaköre is, hiszen a Dél-afrikai Köztársaságnak is nagy gondot jelent az Afrika többi részéből, főleg Fekete-Afrikából érkező migránstömeg. E probléma miatt is a dél-afrikai vezetők megértően viszonyultak a magyar migránspolitikához.

Déli nyitás nyár óta

Szijjártó Péter június elején jelentette be: a keleti kapcsolatok fejlesztésének mintájára a hazai kis-és középvállalkozások (kkv) térnyerését segíti elő a kormányzat a dél-amerikai és fekete afrikai térségben is. Öt új magyar nagykövetség nyílik, többmiliárd dolláros hitelkeret, és kormányközi megállapodások egyengetik majd a hazai kkv-k útját e két régió országaiban. Elsősorban infokommunikációs, vízgazdálkodási és egyéb mérnöki tudást használó területen lehet keresnivalójuk a magyar kkv-knak. Erről itt írtunk bővebben.

 

Forrás: Pr7/kormany.hu  Kép: Shutterstock

Partneroldalak