2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Egyre többen keresik a magyar termékeket külföldön is

Egyre többen keresik a magyar termékeket külföldön is

2017. július 7. 10:15

Az export euróban számolt értéke 18,8 százalékkal, az importé 18,4 százalékkal nőtt májusban az előző év azonos időszakához képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Takarékbank szerint a tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően 2019-ben a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat.

Idén májusban az export euróban számított értéke 19, az importé 18 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 170 millió euróval bővült. A májusi 913 millió euró (283 milliárd forint) exporttöbblet 170 millió euróval (49 milliárd forint) haladta meg az egy évvel korábbit.

2017. májusban:

A kivitel értéke 9,0 milliárd eurót (2794 milliárd forintot), a behozatalé 8,1 milliárd eurót (2511 milliárd forintot) tett ki.

A külkereskedelmi többlet 913 millió euró (283 milliárd forint) volt.

A kivitel 78, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2017. májusban az egy évvel korábbihoz képest:

Az export euróban számított értéke 19, az importé 18 százalékkal nőtt.

A magyar export elérheti idén a 100 milliárd eurót a tavalyi 93 milliárd euró után - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán. Kifejtette: a kivitel értéke májusban közel 19 százalékos növekedéssel elérte a 9,0 milliárd eurót. A májusi kedvező külkereskedelmi adatok annak köszönhetőek, hogy a Magyarországra érkező beruházások folyamatosan rekordot döntenek, és egyre több magyar kis-, és középvállalkozás lehet beszállító a nagyvállalatok ellátási láncaiban - mutatott rá. A magyarországi beruházók által előállított termékekre nagy az igény, ezért minél több beruházás érkezik az országba, annál jobban nő a kivitel - mondta.

Közölte: tavaly a magyar export minden idők legmagasabb értékére 93 milliárd euróra nőtt, az eddigi adatok alapján az első öt hónapban meghaladta a 42 milliárd eurót a kivitel, ami éves szinten 11 százalékos növekedés. Ezzel kézzelfogható közelségbe került, hogy elérje a 100 milliárd eurós exportot a magyar gazdaság az év végére.

Az export GDP-hez mért aránya közel 90 százalékos, ami uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik. Mindez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság nemzetközi szinten rendkívül versenyképes - húzta alá. Azt is mutatja, hogy a beruházások és az export komoly mértékben meghatározzák a magyar gazdaság teljesítményét. Amíg az export 10 százalékos növekedést tud elérni, alá tudja támasztani a magyar gazdaság növekedési pályáját.
Kitért arra, hogy a májusban kivitel 78 százalékát uniós tagállamokkal bonyolította az ország. A keleti nyitás politikájában kialakított együttműködések eredményei a miniszter szerint már megmutatkoznak a számokban, példaként említette, hogy a magyar kivitel az orosz piacra 24 százalékos növekedést mutat az első öt hónapban.

Érdemben bővülhet a kivitel jövőre

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője hangsúlyozta, továbbra is óriási a külkereskedelmi többlet, és mind az export, mind az import euróban mért értéke jelentős ütemben emelkedett májusban. Hozzátette: az erős májusi ipari termelési adat is arra utalt, hogy a külkereskedelmi folyamatok jól alakulhattak ebben a hónapban. Az év első öt hónapjában látott 4,3 milliárd eurónyi külkereskedelmi többlet megegyezett a tavalyival. Az elemző az év egészében arra számít, hogy a szufficit mértéke csökkenhet tavalyhoz képest, a felpörgő import miatt. Becslése szerint 9-9,5 milliárd euró lehet idén a többlet attól függően, hogy az európai konjunktúra hogyan alakul az év hátralévő részében.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szintén azt emelte ki, hogy a várakozásoknál lényegesen magasabb lett a májusi külkereskedelmi többlet. Így a korábbi előrejelzésüknél jóval kisebb mértékben csökkenhet a többlet idén: 9,35 milliárd euróra mérséklődhet a tavalyi 9,93 milliárdról, egyúttal jelentős felfelé mutató kockázatot jelent az általuk várt 3,9 százalékos GDP növekedésre. Jövőre az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel - írta. Idén a belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robusztus emelkedésének importnövelő hatását ellensúlyozza a kiváló külső kereslet, valamint a növekvő exportkapacitások. Az olajárak visszaesése pedig a vártnál kisebb mértékben rontja a cserearányokat idén - jelezte.

Jövőre a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várnak további jelentősebb csökkenést a külkereskedelmi többletben. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat - közölte Suppan Gergely.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/KSH

Partneroldalak