2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Energiahatékonyság: sokan, de nem sokat fizetnének érte

Energiahatékonyság: sokan, de nem sokat fizetnének érte

2017. április 21. 16:37

Egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy egy háztartási gép környezetbarát-e. Az ár után a vásárlási döntést meghatározó, második legfontosabb tényező az energiahatékonyság.

A magyarok a környezet és a pénztárcájuk védelmében vennének jobb energiabesorolású háztartási gépet. Áldozni is sokan, de nem sokat hajlandók rá: a legtöbben tízezer forintnál többet nem fizetnének rá azért, hogy takarékosabb gépet kapjanak.

Második helyen áll a legfontosabb döntési szempontok között az energiahatékonyság egy háztartási gép kiválasztásakor – derül ki a MediaMarkt reprezentatív kutatásból. A kiválasztás döntő szempontjai között az első helyen a termék ára áll, a kutatásban vizsgált 18-59 éves vásárlók 44%-ának ez a legfontosabb egy háztartási gépnél. A második helyezett az energiahatékonyság, a megkérdezettek 17 százaléka - főleg az idősebb és képzettebb fővárosiak - elsősorban ez alapján választ gépet. A döntést befolyásoló tényezők között az energiahatékonyság így még a teljesítménynél, dizájnnál is fontosabb, sőt, a mérethez és a márkához képest is előrébb soroljuk.

Az energiatakarékosság szempontjai beépültek a gondolkodásba

A 18-59 évesek többsége tudja, hogy kötelező energiacímkével ellátni a gépeket, és a megkérdezettek 81 százaléka van tisztában azzal, hogy a fogyasztás alapján történik az elektronikai termékek energiahatékonysági besorolásra. A pontos energiakategóriákkal azonban egy hajszálnyival kevesebben vannak tisztában, ugyanis a válaszadók 70 százaléka tudja csak, hogy jelenleg az ’A+++’ a legmagasabb besorolási osztály. Ez az arány csak kevéssel magasabb azok esetében, akiknél az energiabesorolás a legfontosabb tényező a háztartási gép kiválasztásakor (77%).

Tudatosak vagyunk

A válaszadók szerint a magasabb energiabesorolású készülékek megvásárlásával pénzt takarítanak meg és védik a környezetet. Emellett azoknak, akik egy éven belül terveznek háztartási gépet vásárolni, illetve akik számára elsődleges szempont az energiatakarékosság, a többsége úgy gondolja, hogy energiahatékony háztartási eszközök használatával a környeztet is védi.

Jöhet, de "ne fájjon sokba"

A megkérdezettek 85 százaléka hajlandó lenne több pénzt áldozni egy magasabb energiabesorolású készülékre, viszont döntő többsége (62%) tízezer forint alatt tartaná reálisnak ezt a különbözetet, míg 23 százalékuk hajlandó ennél többet is szánni rá. Még azoknak is csak egyharmada lenne hajlandó tízezer forintnál többet fizetni egy energiatakarékosabb készülékért, akik számára egyébként az energiabesorolás elsődleges szempont termékválasztáskor. Pedig lényeges különbség lehet a különböző energiabesorolásba tartozó készülékek fogyasztása között. Egy magasabb kategóriába tartozó mosó- vagy mosogatógép akár harmnc százalékkal kevesebb vizet is fogyaszthat, így a környezetet is kíméljük vele. Az energiatakarékos gép vásárlását ráadásul az uniós törekvés, illetve az ismert kormányzati program mellett a MediaMarkt egyedi csereprogramjai is támogatják. Mindezeknek a célja, hogy ne csak évek távlatában, hanem rövidtávon is kímélje a pénztárcát egy energiahatékonyabb háztartási gép beszerzése.

„Látszik, hogy az emberek tudatosabbak és áldoznának is az energiahatékonyabb készülékekre, de tapasztalataink szerint sokan elvesznek az energiacímkék erdejében. Ilyenkor jól jön egy áruházi kolléga, aki a felhasználási paraméterekhez ki tudja választani a legjobb készüléket. Már csak azért is, mert már kis ráfordítással is vásárolható energiatakarékosabb készülék” – fogalmazott Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MediaMarkt Árkád

Partneroldalak