2018. július. 15. - Henrik napja van
Banner
Banner
Banner
Megint rengeteget vásároltunk

Megint rengeteget vásároltunk

2017. augusztus 3. 9:39

Júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Ezúttal a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb növekedést. A Takarékbank közölte, 2010 óta 22,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Az idei első fél évben a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelez a múlt év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Közölték, a növekedés üteme lényegében a májusban elért szinten maradt, amikor a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene.

Júniusban is a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb, 8,5 százalékos növekedést, bár némiképp elmaradt az előző havi 10,3 százaléktól. Az üzemanyag-eladások éves növekedési üteme viszont a májusi 4,3 százalékról 5,1 százalékra gyorsult a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben is nagyobb, 4,1 százalékos növekedést mért a KSH az előző havi 2,3 százaléknál.

Az első félévben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Tíz százalék feletti reálbér-növekedés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte: a második negyedévben összességében mind éves, mind negyedéves alapon gyorsult a kiskereskedelmi forgalom, így erőteljesebben járulhatott hozzá a második negyedéves GDP növekedéséhez.

Úgy fogalmazott: "Az idén várhatóan tíz százalék feletti reálbér növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tartósan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, így idén 4,5-5 százalékos növekedésre számítunk a kiskereskedelemben. Az ágazatnak további lökést adhat az új lakások év második felében várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani."

Kiemelte: 2010 óta 22,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Negyvennyolc hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

Negyvennyolc hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül a júniusi bővülés elsősorban az év elején életbe lépett minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum emelésének köszönhető - mondta Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a KSH adataira reagálva.

Marczinkó szerint nagyon jók az esélyek arra, hogy a fogyasztással együtt a kiskereskedelmi forgalom is növekvő tendenciát mutasson az év hátralévő részében, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése 2018-ban is folytatódik majd.

Az elemzők további erősödést várnak

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelmi adatok mintha elkezdték volna tükrözni az erős bérdinamikát és az emelkedő fogyasztói bizalmat. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy ítélte meg, hogy az első fél éves kiskereskedelmi adatok megerősítik a bank várakozását, hogy a belső kereslet erősödése idén is fontos eleme lesz a GDP növekedésének, amelynek ütemét 3,7 százalékra prognosztizálják az év egésztét tekintve.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/KSH/Takarékbank

Partneroldalak