2018. május. 22. kedd - Júlia, Rita napja van
Banner
Banner
Banner
Olcsóbb lehet a netes vásárlás, ha sikerül az EU terve

Olcsóbb lehet a netes vásárlás, ha sikerül az EU terve

2016. december 22. 11:49

Nagyságrendekkel egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a közösségen belüli online értékesítés, valamint az adóbevételek is növekedhetnek, ha átmegy az Európai Bizottság javaslata. 

A határokon átnyúló elektronikus kereskedelem egyik legnagyobb akadálya jelenleg az egyes tagállamokba, adott értékhatár felett, az áfa hatálya alá történő kötelező bejelentkezéssel kapcsolatos többletköltség, amelynek összege akár 8 000 euró is lehet célországonként. A költségek és az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében lehetővé válna a negyedéves bevallások benyújtása az ún. Mini One-Stop Shop (MOSS) online rendszeren keresztül.

A MOSS hatékonysága nem vitatott. 2015-ös bevezetése óta több mint 3 milliárd euró áfa folyt be az EU költségvetésébe a magánszemélyek részére nyújtott rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatási-, telekommunikációs-, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások forgalmi adójából. Az egyablakos rendszer bevezetése 95 százalékos adminisztrációs költségcsökkentést eredményezne, mely az uniós vállalkozásoknak 2,3 milliárd euró megtakarítást, az egyes tagállamoknak pedig 7 milliárd euró áfabevétel-növekedést generálna.

Új értékhatárok bevezetése

A javaslat egyik sarkalatos pontja az Áfairányelv 34. cikkében hivatkozott – a termékek Közösségen belüli távértékesítésére, illetve távolról is nyújtható szolgáltatásokra vonatkozó - az egységes piacon belül torzulást okozó, meglévő bevételi értékhatárok megszüntetése és helyette új értékhatárok bevezetése.

A távértékesítésre vonatkozó jelenlegi 35 000 euró értékhatár tervezett eltörlésével az értékesítők nem lennének kötelesek a célország áfájának hatálya alá bejelentkezni. Ezáltal lehetővé válna, hogy a vállalkozások egyablakos rendszeren keresztül az összes távértékesítésükre felszámított áfát egyetlen tagállamban vallják be és fizessék meg.

Az Áfairányelv jelenlegi szabályozása szerint a nem adóalany részére nyújtott telekommunikációs-, távközlési- és elektronikus szolgáltatások az igénybevevő országában hatályos áfamérték szerint adóznak, függetlenül attól, hogy az az EU-n belül vagy harmadik országban található. Ezen szolgáltatások tekintetében a javaslat egy új, évi 10 000 eurós értékhatárt vezetne be választási lehetőségként, amely például az induló startup vállalkozások számára jelentene adminisztrációs könnyebbséget. A módosítás értelmében a 10 000 euró alatt nyújtott telekommunikációs-, távközlési- és elektronikus szolgáltatások a szolgáltatásnyújtó tagállamában lennének áfakötelesek. Ez uniószerte 430 000 vállalkozás, azon belül is 97 százalék mikrovállalkozás kereskedését egyszerűsítené, közel 86 millió  euró lehetséges megtakarítással. 

A másik új értékhatár évi 100 000 euró lenne, amely az elektronikus szolgáltatást nyújtó kkv szektorra vezetne be egyszerűbb szabályokat a fogyasztók azonosítása érdekében.

A fenti új értékhatárok 2018-tól az elektronikus szolgáltatások terén, 2021-tól pedig már a termékek távértékesítése tekintetében is bevezetésre kerülnének.

Bővebben itt olvashatnak erről.

 

Forrás: Pr7/RSM

Partneroldalak