2020. szeptember. 30. szerda - Jeromos napja van
Banner
Banner
Banner
Robbanás előtt az online vásárlás?

Robbanás előtt az online vásárlás?

2015. augusztus 28. 15:10

A házhozszállítás és a navigáció terén hozhat rendkívüli fejlődést a What3Words, mely fölöslegessé tenné az utcanevek és házszámok – rendkívül hiányos és bonyolult – rendszerét. A program a Föld felszínét több ezermilliárdnyi kis négyzetre osztotta fel, és a rendszer olyan pontos, hogy akár egy fesztiválon is megtalálhatjuk vele barátainkat, vagy segíthet eligazodni egy térképen sem létező, sűrű városrészben. Eltévedt? kattintás.cikk.profit. 

Egy brit cégnek hála a jövőben nem szorulunk majd rá olyan mondatokra, mint a „feljössz a metróból a második baloldali lépcsőn a pékség mellett, átmész a jobbra lévő zebrán, majd a bank és az áruház között félúton keress meg”. Helyette tökéletesen elegendő lesz annyi, hogy „papír.bicikli.kakadu”, és partnerünk – vagy a postás – könnyedén odatalálhat, ha a What3Words appot használja.

De mi a baj a Petőfi u. 8-cal?

Ugyan Európában és az Egyesült Államokban ez ritkább probléma, de a világ 75 százalékán nem megbízható a közterek elnevezése, és egyes esetekben még a kulturális különbségek is gátolják, hogy a csomagok, levelek eljussanak címzettjeikhez. Ez komoly problémát okoz a feltörekvő piacokra szemet vető online üzleteknek, hiszen sokkal kevésbé esélyes, hogy egy olyan helyről rendelnek, ahol nagy valószínűséggel elkeveredik a csomag út közben. Ez egyébként nem csak a vásárlás miatt kellemetlen, vészhelyzet esetén, vagy segélyek kézbesítésekor is komoly akadályokat kell leküzdeni.

A What3Words úgy döntött, hogy nem vár az egyes országokra, amíg azok bevezetnek egy működő rendszert, hanem létrehoznak egy egyszerű, globálisan működő helymeghatározási módot. A fejlesztők a Földet több mint 57 ezermilliárd apró kis négyzetre osztották, melyek GPS koordinátái legalább 18 számból állnának.


"Itt vagyok egy kékpólós srác és egy lufis csaj mellett, keress meg!"

Az átlag ember nem képes egyszerűen megjegyezni egy ennyi elemű adatot, viszont három apró szócskát mindenki fejben tud tartani. Ezért egy olyan algoritmust alkottak, mely a sokmilliárdnyi kocka koordinátáit hozzákapcsolja egy három egyszerű szóból álló egyedi kombinációhoz. Így lesz a fenti papír.bicikli.kakadu-ból Nyugati tér, az óra alatt. Talán meglepő, de egy 40 ezer szavas szótár bőven elég volt ahhoz, hogy aprólékosan felparcellázzák a bolygót, és ne legyen két ugyanolyan szókombináció. 

Az egyes négyzetek 3x3 méteresek, így nem csak a hanyagul elnevezett közterületek problémáját lehet vele megoldani, de arra is alkalmas, hogy megtaláljuk barátainkat egy zsúfolt téren, vagy fesztiválon – rosszabb esetben akár a brazil favellák átláthatatlan sűrűjében is.


Egy brazil favella térképen és műholdas felvételen. Postás legyen a talpán, aki itt kiviszi a képeslapot. 

Utóbbi helyen egyébként az ott élőknek is nagy szüksége lenne rá, hiszen például Rio de Janeiro egyik szegénynegyedében – mely 70 ezer embernek az otthona – a 3 ezer utcából mindössze 15 szerepel a térképeken. Lelkes fogadtatásra talált a rendszer Kelet-Afrikában is, ahol még ha vannak is utcanevek, azok a politikai instabilitás miatt gyakran változnak, így a csomagküldés sikere ott is bizonytalan.

A programot egyébként offline is lehet használni egy terület beazonosítására, és mivel nem egy hatalmas adatbázissal, hanem algoritmussal dolgozik, ezért nem is túl méretes, kevesebb mint 10 megabyte-ot foglal.

 

Partneroldalak