2018. július. 15. - Henrik napja van
Banner
Banner
Banner
Változás jön a klímapiacon: sok készüléket kivonnak

Változás jön a klímapiacon: sok készüléket kivonnak

2017. augusztus 7. 11:53

A trópusi hőhullámban sokan döntöttek úgy, hogy légkondíciót szereltetnek be a lakásukba. A jövő évtől azonban változni fog a klímapiac, mert egy rendelet meghhatározza majd, milyen hatásfokú készülékeket lehet forgalmazni.

Egy a levegőt fűtő- és hűtő készülékek hatásfokára vonatkozó uniós rendeletet tesz kötelezővé jövő év elejétől a kormányMég 2016-ban született az az uniós bizottsági rendelet, amely két lépcsőben szigorítja a légfűtő és léghűtő berendezések hatásfokát. Az első lépcső jövő év első napján, míg a második 2021. január elsején lép hatályba - írta a napi.hu. Ezt követően az előírtnál rosszabb hatásfokú ilyen berendezéseket nem lehet forgalomba hozni - mondja ki a kormány honlapján megjelent rendelettervezet.

Az uniós rendelet viszont részletezi a hatásfokokat is. Így például jövő év elejétől az elektromos légbefúvásos fűtőberendezések hatásfoka legalább 30, az  elektromos motorral hajtott levegő-levegő típusú hőszivattyúké 133, míg a kompakt hőszivattyúké 115 százalékos kell hogy legyen - írta a . A második lépcsőben - 2021-től - a hatásfokok (az előbbi sorrendben) a következők: 31, 137, illetve 125 százalék.


A régi, alacsony teljesítményű klímaberendezések eltűnnek a boltokból

 

A hűtőberendezéseknél jobb hatásfokokat követel a rendelet. Így például az elektromos motorral hajtott levegő-levegő típusú légkondícionáló berendezések megkívánt hatásfoka 2018-tól 181 százalék, míg a kompakt légkoncicionáló berendezéseké 117 százalék. A 2021-től kötelező előírás ezekre 189, illetve 138 százalék.

 

Pr7

Forrás: Napi.hu

Partneroldalak