2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
7 jel, hogy mégsem olyan ügyes a pénzével, mint gondolná

7 jel, hogy mégsem olyan ügyes a pénzével, mint gondolná

2016. november 7. 16:35

A pénzzel mindenkinek muszáj foglalkozni valamilyen szinten, és az emberek többsége ezen a téren hajlamos túlbecsülni képességeit. Íme néhány árulkodó jel, ami arra utalhat, hogy van még mit tanulnia a hatékony gazdálkodást illetően. 

Nem tudja, mennyit keres és költ havonta

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mennyi pénz érkezik és hagyja el bankszámlánkat egy adott hónapban. Ha ugyanis nem vagyunk tisztában a költségeinkkel, könnyen kicsúszhatnak a pénzügyek a kezeink közül, becsúszhatnak viszont mindenféle meglepetésdíjak, levonások és adósságok is – indítja összeállítását a Business Insider.

Ennek a helyzetnek a megoldása viszonylag magától értetődő, el kell kezdenie vezetni kiadásait és bevételeit. Ebben segítségünkre lehet számos költségvetés-tervező program, mint például a magyar Wyze, vagy az olyan nemzetközi megoldások, mint a Mint, vagy a LearnVest. De persze egy csinos Excel tábla, vagy a papír-íróeszköz kombináció is jó kiinduló alap, a lényeg, hogy szokjunk rá a tudatos költekezésre. Ha ez megvan, sokkal könnyebben elérheti anyagi céljait, és egyszerűen észben tarthatja, mennyi anyagi mozgástere van.

Jó adósság – rossz adósság

Azokat a tartozásokat, amik a jövőbe való befektetésként is értelmezhetők, tekinthetjük jó adósságnak. A rossz ezzel szemben általában olyan, általában magas kamatú tartozás, mely nem járul hozzá a vagyongyarapodáshoz. Előbbire példaként felhozhatjuk a személyi kölcsönből finanszírozott tanulmányokat, míg utóbbi kategóriába esik a hitelkártyára vagy drága áruhitelre vett TV.

A rossz adósság a jellemzően magas kamatok miatt gyorsan halmozza a tartozást, ezért kiemelten fontos, hogy minél előbb szabaduljon meg tőle. A fentebb említett tervezési módszerek segíthetnek abban, hogy megtalálja a mihamarabbi törlesztéshez szükséges plusz néhány ezer forintot a havi költségvetésében.


Most akciósan, már 50 százalékos kamatra megveheti ezt a masszázsfotelt! 

Minden hónapban meglepik a számlák

A hónapról hónapra való létezéssel az egyik legnagyobb probléma, hogy minden váratlan kiadás óriási terhet jelent, miközben a jövő fontos lehetőségeire sem igazán tudunk felkészülni.

A helyzet az, hogy a pénzáram szűkösségének feloldására kizárólag két módszer létezik: a bevételek növelése, illetve a kiadások csökkentése. Ezzel nyilván nem árultunk el nagy meglepetést senkinek, de azért itt is van néhány kapaszkodó, ami segíthet kimozdulni a szorult helyzetből. A beérkező pénz növelése érdekében érdemes lehet utána olvasni, hogyan célszerű fizetésemelést kérni a munkahelyünkön, de egy kis mellékest összehozó hobbin, online szabadúszó munkán vagy másodálláson is érdemes lehet elgondolkodni.

Ha inkább a kiadásainkat fognánk vissza, akkor – miután már összeírtuk, hogy mire költünk – célszerű lehet a legnagyobb kiadásokkal kezdeni a takarékoskodást, itt érhetjük ugyanis el a legnagyobb hatást. Emellett a mindennapi költekezést is karcsúsíthatjuk, az ezzel kapcsolatos trükkökre szintén érdemes lehet rákeresni.

Állandóan stresszel a pénz miatt

Még az Egyesült Államokban is az emberek háromnegyede stresszel havi rendszerességgel a pénzügyei miatt, így ha ez gyötri, egyáltalán nincs egyedül.

Persze a legjobb az lenne, ha varázsütésre megoldódna minden anyagi gondunk, de ennek híján azért mi is tehetünk valamit, hogy jobb legyen a helyzet. Érdemes például végiggondolni, hogy mi az, ami leginkább zavarja a pénzügyeiben. Nem tudja fizetni a számlákat? Nem csinált már semmi szórakoztatót ősidők óta? Már egy kis lépéssel is enyhítheti a pénz okozta pszichikai terhet. Lehet, hogy havi ezer forint nem fogja megoldani a problémát, de pont annyival több, mint a semmi, és így legalább már tett valamit a dolog érdekében.


Bármekkora megtakarítás több, mint a semmi

Ráérek még az öngondoskodásra

Az emberek döntő többsége nincs tisztában a kamatos kamatozás erejével, márpedig a nyugdíjas évekre való takarékoskodáskor ez az egyik legnagyobb segítség. Természetesen ez azt is jelenti, hogy minél előbb kezdi az ember, annál nagyobbat lehet szakítani vele. Példának okáért, egy havi 10 ezer forintos megtakarítás egy évi 2 százalékos kamatot hozó befektetésben 30 év alatt közel 5 millió forintot tud összegyűjteni, ami több mint 38 százalékkal magasabb összeg, mintha a párnahuzatban tartotta volna pénzét.  

Hasonlóan a költségvetés tervezésénél, itt is nagyon fontos, hogy váljon szokássá a takarékoskodás. Nyilván lesz olyan, hogy csak néhány ezer forintot tudunk félretenni, de így akkor sem feledkezünk majd meg a jövőről, ha hirtelen egy nagyobb összeg üti a markunkat, és helyet kell találni neki.

A nyugdíjas évekre való spórolást egyébként számos pénzügyi termék segíti, és akad olyan is, melyet az állam is támogat, így pedig még csinosabb összeg lehet a számláján, mire visszavonulna.

Elrémiszti a beruházás gondolata

A befektetések világa gyakran megfejthetetlenül bonyolultnak tűnik. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy az emberek elsöprő többségének jó eséllyel soha nem lesz annyi pénze, hogy megérné a komplex befektetési portfólió összeállítására fordított energia.

Amíg nem több tízmillió forintnak keres helyet, addig – kockázattűrő képességtől függően – jó megoldás lehet az államkötvény, vagy az úgynevezett indexkövető befektetési alapok választása. Utóbbiak lényege, hogy nem brókerek ügyeskedésétől, hanem mondjuk az egyik nagy tőzsde átlagos teljesítményétől függ a hozamuk. Mivel nincs szükség aktív menedzselésükre, ezért az ilyen alapok általában olcsóbbak is. A legjobb ilyen ajánlatokat jellemzően online találja, azonban ezek esetében különösen fontos, hogy meggyőződjünk a szolgáltató megbízhatóságáról.


Ne csináljon sok hűhót semmiért

Úgy érzi, valami rejtegetnivalója van

Ha retteg attól, hogy valaki megtudja az „igazságot” a pénzügyeiről, akkor elég valószínű, hogy nincs minden rendben ezen téren. Nem feltétlenül illegális magatartásról beszélünk – lehet, hogy sokkal nehezebb fizetni az autórészletét, mint gondolta. Vagy hónapról hónapra próbál megélni, és nincs megtakarítása. Esetleg nem győzi fenntartani azt a lakást, amiben él.

Ha tart attól, hogy anyagi nehézségei miatt leég valahol, vagy elesik egy lehetőségtől ezek miatt, akkor ideje cselekedni – már csak azért is, mert ezek a dolgok jellemzően idővel kiderülnek.

Ha már így van, jobban járhat, ha olyasvalaki tudja meg ilyen jellegű titkait, aki segíteni is tud az ügyben. Több szervezet is foglalkozik olyan tanfolyamokkal, tanácsadással, melyek kifejezetten az egyéni pénzügyi rendezést segítő készségeket kínálnak. Még ha áldoznia is kell rá néhány ezer forintot, tekintsen rá úgy, mint egy rendkívül jó hozamú befektetésre.

Itt jegyeznénk meg azt is, hogy célszerű óvatossággal kezelni az olyan pénzügyi tanácsadókat, akik ingyenesen dolgoznak, és konkrét pénzügyi termékeket közvetítenek ügyfeleiknek, ugyanis a legtöbbjüket semmi nem kötelezi arra, hogy valóban az Önnek legjobb termékeket ajánlják.

 

Forrás: Pr7/Business Insider

Partneroldalak