2017. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Betör az instant ételek piacára az Év Fiatal Vállalkozója

Betör az instant ételek piacára az Év Fiatal Vállalkozója

2017. augusztus 31. 12:54

Hamarosan új termékekkel rukkol elő egy fiatal magyar startup: glutén-, hozzáadott cukor-, és laktózmentes, funkcionális instant ételeket álmodott kismamáknak, futóknak és testépítőknek. Az Év Fiatal Vállalkozója címet 2016-ban elnyerő vállalkozó emellett egy újgenerációs egészségközpont nyitásán dolgozik.

Nemrégiben új termékötlettel jelentkezett a Mentes alapítója, Oltványi Zsolt: a cukor- és gluténmentes nasikat készítő magyar startup terve már a megvalósítás utolsó fázisában van. A termékeket elsősorban kismamáknak, futóknak és testépítőknek szánják. Ugyanakkor egy újgenerációs egészségközpont nyitásán is dolgozik.

Oltványi Zsolt karrierjét a Philip Morrisnál kezdte marketing és értékesítő területen, de néhány év után kiábrándult a multivilágból és eldöntötte: a saját várát fogja építeni. Elhatározta, hogy glutén- és cukormentes süteményeket fog készíteni, ezért 2014-ben egy ismerősével, aki a kezdetek óta csendestársként van jelen az üzletben, kibéreltek egy harmadik kerületi, 190 négyzetméteres területet, ahol létrehoztak egy cukrászüzemet. Spórolt pénzükből épült az üzem, nem kaptak sem befektetőtől, sem rokontól vagy bárki harmadik féltől segítséget. A klasszikus répacukor helyett eritritet, nyírfa- és kókuszcukrot használnak, mellőzik a glutént a termékekből, számos sütiből pedig hiányzik a laktóz is. Így indult a Mentes termékek gyártása, kezdetben hatféle süteménnyel és három alkalmazottal.
 
Piackutatás nélkül kezdték a gyártást
 
„Úgy kezdtünk el gyártani, hogy nem csináltunk piackutatást és az árakat is hasraütés-szerűen találtuk ki. Nem buktunk bele, de nem tagadom, hogy ez a hozzáállás sokba került nekünk” – emlékezik vissza a kezdetekre Oltványi Zsolt. Még 2015-ben kereste meg Zsoltot a glutén-, tej- és cukormentes paleo sütiket készítő PaleoNasi tulajdonosa, aki először megvételre ajánlotta a márkát, de végül úgy döntöttek, hogy közös vállalkozást építenek. Zsolt ekkortól használhatta a PaleoNasi márkanevet, ami sok új ügyfelet hozott, valamint a recepteket és a beszállítókat is bővíteni tudta az együttműködésnek köszönhetően.

A konyhai munkaerő és a cukrászok megtalálása bizonyult a legnehezebb feladatnak az elején, főleg a cukrász munkakörben volt nagy a fluktuáció.

„Volt olyan cukrászunk, aki nagyon ügyes volt, de mindenbe algaport akart tenni, ami nagyon felvitte volna a sütik árát. Volt, aki lusta volt, egy másik pedig egyszerűen elfelejtett bejönni dolgozni. Vezető cukrászból hármat fogyasztottunk el két év alatt” – részletet a nehézségeket Oltványi Zsolt.

Mint mondta, most már könnyebb cukrászt találni, mert van a Mentesnek neve, egyre többen ismerik és szeretik. Konyhai kisegítőt viszont még mindig nehezen találnak, ami szinte állandó gondot okoz.

„Tíz jelentkezőből behívunk hetet állásinterjúra, közülük három-négy jön el ténylegesen. A próbanapra van, hogy csak egy valaki jön el, a többi időközben meggondolja magát” – fogalmazott az alapító.

Az alapanyagokat javarészt magyarországi termelőktől szerzik be, bár vannak olyan termékek, amelyeket muszáj külföldről behozni, mivel nálunk nem termesztik azokat, ilyenek például a kókusz alapú összetevők. A beszállítóktól megkövetelik, hogy az áru rendelkezzen gluténmentes minősítéssel, valamint színezék-, tartósítószer-, és adalékmentes legyen.

Jelenleg 13 főállású alkalmazottja van a Mentesnek, mellettük 10-12 gyakornok dolgozik, akik szakmunkásképzőbe járnak és a Mentesnél töltik a kötelező gyakorlatukat. A termékpaletta már nagyon széles, összesen ötvenkét féle süteményt gyártanak, szinte minden nagykereskedésben jelen vannak, valamint számos cukrászdában, kávézóban, pékségben és benzinkutakon is lehet Mentes terméket kapni. A viszonteladói hálózat folyamatosan bővül, minden árukiszállítónak hetente három új boltot meg kell látogatnia, ez garantálja a növekedést.

Sikereket hozott a tavalyi év

Az elmúlt év számos szakmai sikert hozott a vállalkozásnak: megnyitották új, 280 négyzetméteres üzemüket Zuglóban, Oltványi Zsoltot pedig a Fiatal Vállalkozók Szövetsége (FIVOSZ) az Év Fiatal Vállalkozójává választotta. A közeljövő tervei is bizakodásra adnak okot: a Mentes hamarosan be szeretne törni az instant termékek piacára, nemsokára lehet kapni a boltokban gyorsan elkészíthető, mindenmentes instant ételeket.

Készülnek instant, funkcionális ételek futóknak, testépítőknek és kismamáknak is. A termékpaletta készen van, egyelőre a csomagolást illetően keresik a legjobb megoldást. Zsolt szerint a kézi csomagolásnál fognak maradni, ami ugyan kisebb mennyiség gyártását teszi lehetővé, de legalább nem veri fel úgy a termék árát, mintha be kellene ruházni egy olyan csomagológépbe, ami képes kezelni a különböző méretű és anyagú összetevőket.

A közeljövőben tervben van egy Mentes mintabolt és egészségstúdió nyitása is: egy olyan többfunkciós teret szeretnének létrehozni, ahol jóga- és főzőtanfolyamok kombinációjával adnának lehetőséget az életmódváltásra azoknak, akik egészségesebben szeretnének élni.

 

 
Pr7
Forrás: Mentes

Partneroldalak