2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Csak egy ország teljesített jobban hazánknál

Csak egy ország teljesített jobban hazánknál

2017. január 5. 10:03

Írország után ezüstérmes volt Európán belül a magyar lakásépítési kedv a harmadik negyedévben. Ekkor mintegy 232 százalékkal nőtt a társasházak építésére kiadott engedélyek száma, előrejelzések szerint 2018 végéig akár 15-20 ezer új lakás is megépülhet.

Magyarország továbbra is az európai élbolyba tartozik a tervezett lakásépítésekről szóló Eurostat-adatok szerint. A legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma 232 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a második legmagasabb érték az európai rangsorban. Magyarországot csak Írország előzi meg, ahol 300 százalékos növekedést mért az Eurostat, a harmadik pedig Málta 174 százalékos növekedéssel - áll az ingatlan.com friss elemzésében.

Növekvő kereslet és kínálat

Az látható, hogy Magyarország tartja a tempót a társasház-építési engedélyek alapján, a múlt év második negyedévben a legjobb eredmény volt a magyar az európai rangsorban, akkor még Portugália volt a második helyen. A harmadik negyedévben elért 232,5 százalékos magyarországi növekedés sokszorosa az uniós átlagnak, amely szerint alig több mint 14 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott engedélyek száma a 28 tagországban. Jelentős, 145 százalékos volt a növekedés még Lettországban, amelyet Horvátország követ 77 százalékos emelkedéssel - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint a kiugróan jó magyar adatok részben a lakásépítéseket elősegítő intézkedéseknek köszönhetőek, részben pedig annak, hogy alacsonyak voltak a bázisadatok, azaz 2015-ben még közel sem volt olyan mértékű a lakásépítési kedv, mint a tavalyi évben. A kereslet is adott ehhez a bővüléshez: 2016-ban az új lakások iránti érdeklődés 31 százalékkal volt magasabb, mint 2015-ben. Ezzel párhuzamosan, 76 százalékkal több újépítésű lakást hirdettek meg eladásra tavaly, mint 2015-ben. „Az idei év első hetében is több mint tízezer új lakás szerepelt a kínálatban, ám ezek között vannak olyanok, amelyek még csak tervezőasztalon szerepelnek, vagyis az építésük még el sem indult” - közölte Balogh László.

Hazai körkép: ilyenek a lakásárak

A ténylegesen megépült lakásokat nézve jelentősek az országon belüli különbségek. A hivatalos - múlt év első kilenc hónapjára vonatkozó - KSH-adatok szerint Magyarországon átlagosan tízezer lakosra 5,4 új építésű lakás jutott. Ebből a szempontból Győr-Moson-Sopron megye ért el kiemelkedő eredményt, ahol 25 lakás jutott tízezer lakosra, a második helyen Vas megye állt tíz lakással, a harmadik pedig Budapest nyolc lakással. Ezzel szemben Békés, Nógrád, Heves és Borsod megyében 0,4-1 megépült lakás jutott tízezer lakosra.

Az elemzésből kiderül az is, hogy az élénk lakáspiaccal rendelkező Győr-Moson-Sopron megye központjában, Győrben január elején egy 60 négyzetméteres új építésű lakás átlagára 21,5 millió forint volt, Sopronban viszont több mint 24 millió forint. Vas megye székhelyén, Szombathelyen pedig 20,6 millió forintot tett ki. A megyeszékhelyek közül magasabb az új lakások ára Székesfehérváron, Kecskeméten és Debrecenben, ezekben a városokban ugyanis 22,9-23,3 millió forint volt egy új építésű 60 négyzetméteres lakás átlagára január első hetében. Szegeden és Egerben kevesebb 20 millió forint volt a 60 négyzetméteres lakások átlagára, míg Nyíregyházán is csak 18 millió forintba került egy hasonló lakás.

A legdrágább továbbra is Budapest: a fővárosban egy 60 négyzetméteres új lakásért átlagosan 33,8 millió forintot kell fizetni. Balogh László szerint 2018 végéig 15-20 ezer új lakás átadása várható, de a fejlesztések első hulláma várhatóan már 2017 utolsó negyedévére elkészül.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ingatlan.com

Partneroldalak