2022. augusztus. 16. kedd - Ábrahám napja van
Banner
Banner
Banner
CSOK-helyzetkép: hitel van, új lakás nincs

CSOK-helyzetkép: hitel van, új lakás nincs

2016. december 9. 17:25

Érdemben változott a helyzet a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) kapcsán: kezdetben az érdeklődés volt nagy, de banki konstrukció még nem létezett, ma pedig már válogathatunk a csok-os ajánlatok közül, csak éppen termék, azaz új építésű ingatlan nincs elég. A szakértő szerint a piac azt szorgalmazza, hogy a csok és az áfacsökkentés ne egy időben korlátozott akció, hanem egy folyamatos program legyen.

Túlkereslet volt kezdetben a 10+10 millió forintra kibővített csok iránt, ami a bejelentéskor – pénzügyi termék értelemben – még kiforratlan dolog volt. A bankok is felkészületlenek voltak, így az első egy-két hónap kaotikus volt. Sokan érdeklődtek azok közül is, akiknek sem gyerekük, sem önrészük nem volt – nyilatkozta a Profit7-nek Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője. Mint mondta, sokan elsiklottak a felett is, hogy a második tízmillió forint banki hitel. Tehát ahhoz állás kell, megfelelő jövedelem, s az érintett nem lehet KHR-listás. Ráadásul a 2008-as pénzügyi krach után megszigorodott a hitelfelvétel feltételrendszere is annak érdekében, hogy elkerülhetőbb legyen az esetleges lakásvesztés.

Balla Ákos közölte: a bejelentést követő 3-4 hónapos üresjárat után születtek meg a ma elérhető konstrukciók, s ezzel együtt fordult nagyot mára a helyzet. Ma már ismerik ez érdeklődők a lehetőségeiket, csakhogy nincs termék, azaz új építésű ingatlan. Csak néhány ikerház, kisebb lakások vannak készen, az 50-100 lakásos társasházak még csak a telekvásárláson, engedélyezési folyamaton vannak túl, így az építkezés várhatóan tavasszal kezdődik. A szakember kiemelte: nem a támogatási rendszerrel van gond, hanem egyszerűen ennyi idő kellett, hogy a piac összes szereplője felkészüljön erre a konstrukcióra. Így 2017-ben pöröghet föl az igénylés, és 2018 tavaszára juthatnak el az átadásokig, ugyanis egy társasház megépülése 16-18 hónapot vesz igénybe.

Jobban pörög a használtlakás-piac

A használt lakás vásárlásánál azonban más a helyzet – mondta Balla Ákos. A csok átlagértéke 2-3 millió forint, amit az igénylők már fel is vettek. Úgy fogalmazott, ez nem meglepő, hiszen Budapesten új lakást 500 000 forint négyzetméter ár alatt nem kapni, ez pedig 30-35 milliós vételárat jelent a csok esetében, s ehhez 10-15 millió forintos önrész kell. Vidéken új építésű sorházak 25 milliós átlagáron kaphatóak, amihez ötmilliós önerő szükséges. Az agglomerációban vagy azon is túl találhatók 20 millió alatti ingatlanok, ám ott nem biztos, hogy van olyan munkahely, amely megfelelő munkabért is fizet.

Balla Ákos szerint nem reális, és szakmai szempontból nem is támogatható, hogy saját tőke nélkül, csak a csok-os pénzből lehessen új építésű ingatlant szerezni. Ha valakinek gyenge fizetése van vagy csak egy keresetből él a család (például épp a gyes miatt), azt felelőtlenség egy olyan pénzügyi nyomás alá tenni, mint egy jelentős bankhitel. Ugyanis – fejtette ki a szakember – senki sem szeretné a 2008-as válság utáni helyzetet előidézni. Először tanácsos a használt olcsóbb megoldást keresni, s később megpróbálni tovább lépni. Az ügyvezető elmondta azt is, bár korábban lehetett arról hallani, hogy az ingatlanfejlesztők kerülik a csok-os vásárlókat a lassú kifizetések miatt, ma már ez nem így van, a 90-120 napos fizetési határidő nem számít hosszúnak, tekintve, hogy az érintett ingatlanok átadására 2018 folyamán kerül sor. 

Balla Ákos szerint fejlesztések csak ott indulnak el, ahol biztosan el tudják adni az ingatlanokat. Leginkább a jó lokációk mennek, így a XI. XIII. kerület és a belváros. Vidéken jellemzően 1-1 egyedi adottságú nagy beruházás zajlik. A szakember felhívta a figyelmet arra: jól látszik, hogy a lakásépítések piacának mozgatórugója a csok és az áfacsökkentés. Úgy vélte, a legfontosabb az lenne, ha ez a két projekt nem egy időben behatárolt akció, hanem folyamatos program lenne. A szektorban dolgozó vállalkozásoknak az építkezések miatt ugyanis embereket kell felvenni, teherautót, egyéb eszközöket lízingelni, amit nem 1-2, hanem 3-5 év időtávlatában lehet csak realizálni.

 

Hunyor Erna Szofia

Partneroldalak