2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Egyre kevesebben vesznek fel változó kamatozású kölcsönt

Egyre kevesebben vesznek fel változó kamatozású kölcsönt

2018. július 19. 9:49

Az idén 314 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.  A rizikósabb, változó kamatozású új lakáshitelek összege 15 százalékkal mérséklődött. A legalább 10 évig fix törlesztésű lakáshitelek száma 26 százalékkal nőtt. 

A legfrissebb adatok alapján veszítettek korábbi népszerűségükből a rizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek, amelyeknél a kamatok emelkedése a törlesztőrészletet is azonnal növeli. A teljes piac ugyanakkor lendületesen bővül – áll a BankRáció.hu, a jegybank hivatalos piaci adatait feldolgozó elemzésében. 

Csökkenés a rizikós hiteleknél

Az év első öt hónapjában a bankok 314 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez éves összevetésben 36 százalékos emelkedésnek felel meg. A 3-12 hónapos kamatperiódusú, azaz változó kamatozású lakáshitelek összege 76 milliárd forintra rúgott, ez 15 százalékos csökkenésnek felel meg. 

Trencsán Erika, a portál szakértője szerint mindenképpen örömteli változás, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknél csökkenés következett be. Ez a változás ugyanis arra utal, hogy a hitelfelvevők egyre jobban tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknél a kamatok emelkedése azonnal megjelenik a törlesztőrészletekben, ezáltal kockázatosabbak a több évre vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelekhez képest. 

Nagyobb piacra számíthatnak a legbiztonságosabb lakáshitelek

Az is látszik a friss adatokból, hogy a legbiztonságosabb, minimum tíz évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek összege az év első öt hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ami 26 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Bár a teljes piachoz mérve a minimum tíz évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek aránya alacsony, de a következő időszakban népszerűbbek lehetnek ezek a konstrukciók.


Októberben lép életbe az a szigorítás, ami szerint a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó jövedelem ötven, magasabb jövedelem esetén hatvan százalékát                                            MTI illusztráció

„Elsősorban azért, mert októbertől lép majd életbe az a szabályozás, amely lökést adhat nekik. Onnantól ugyanis kizárólag a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd az ötven, illetve hatvan százalékos jövedelemarányos törlesztés limit. Ami azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó jövedelem ötven, magasabb jövedelem esetén hatvan százalékát” – tette hozzá Trencsán Erika. Októbertől az 1-10 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél a korlát 25-40 százalékra mérséklődik a rögzítés idejétől és a jövedelem mértékétől függően. 

A szakportál elemzéséből kiderül az is, hogy július elején a legolcsóbb, legalább tíz évig fix törlesztésű – tízmillió forintos és húsz éves futamidejű –lakáshitelek bőven öt százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm) voltak elérhetőek, ami hetvenezer forint alatti kiadást jelent. Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknél a konstrukcióknál is jelentős különbségek lehetnek, ezért a hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódni.


Pr7
Forrás: BankRáció.hu

Partneroldalak