2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Ennyi év átlagjövedelem kell a saját lakáshoz

Ennyi év átlagjövedelem kell a saját lakáshoz

2017. szeptember 12. 9:39

Hiába növekednek a nettó átlagjövedelmek, továbbra sem tudnak lépést tartani a lakásárakkal: Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson.

Jelentősen romlott a három évvel ezelőttihez képest annak aránya, hogy hány évet kell itthon dolgozni ahhoz, hogy lakást vásárolhassunk. A romlás legfőbb oka, hogy a lakásárak kétszer olyan gyorsan növekedtek ezidő alatt, mint a jövedelmek. Tehát hiába növekednek a nettó átlagjövedelmek, továbbra sem tudnak lépést tartani a lakásárakkal, az olló tovább nyílik  - derül ki az Otthontérkép felméréséből.

Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárláshoz átlagosan húszillió forint kellett, tehát, ha mellétesszük a hivatalos átlagos nettó jövedelmet, akkor világosan látható, hogy megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben jóval rövidebb volt, 6,8 év, a háttérben az áll, hogy a jövedelmek 20 százlékkal, a lakásárak viszont negyven százalékkal emelkedtek.

Megéri meg oda költözni, ahol magasabb a kereset?

Általános tendencia, hogy az országon belüli népmozgás a keleti országrészből nyugat felé mutat, ami leginkább azzal magyarázható, hogy az emberek a magasabb jövedelem reményében változtatnak lakóhelyükön. Az Otthontérkép elemzéséből azonban kiderül, hogy – kizárólag az ingatlanárak és a jövedelem viszonylatát vizsgálva – nem feltétlenül éri meg egy magasabb kereseti lehetőséggel kecsegető országrészbe költözni, tekintve, hogy ott arányaiban a lakásárak is jóval magasabbak, így egyáltalán nem biztos, hogy rövidebb idő alatt lehet saját ingatlanhoz jutni.

 

Miközben Nógrád és Tolna megyékben 4-6 év elegendő az ingatlanvásárláshoz a területi jövedelmekkel kalkulálva, addig Budapesten csaknem 12 év, Veszprémben pedig 13,5 év kell ugyanehhez.

Ritka, de van olyan megye is, ahol 2015-höz képest a jövedelmek nagyobb mértékben növekedtek, mint az ingatlanárak, így például Bács-Kiskun megyében 2015-ben még 10,6 év kellett ahhoz, hogy valaki ingatlant tudjon vásárolni, addig 2017-ben már csak 9,1 év.

Az azonos jövedelmi szint sem biztosíték

A területi különbségekre világít rá az a perspektíva is, hogy az azonos jövedelmi szint mellett hány év szükséges a lakásvásárláshoz az egyes országrészekben. Tolna, Heves és Pest megyében például a havi nettó átlagkereset 180 ezer forint körül mozog, ehhez képest a lakásvásárláshoz szükséges idő Pest megyében nagyjából 10,5 év, Heves megyében 6,5 év, Tolnában pedig 6 év.

"A lakásvásárlás természetesen nem csupán a rendelkezésre álló jövedelem függvénye, tény azonban, hogy ez határozza meg a családok hitelképességét és hogy mekkora törlesztőt tudnak bevállalni havonta. Ez a kép elsőre rémisztőnek tűnhet, szerencsére azonban több törekvés is igyekszik feloldani ezt a problémát, így például a csok és a kedvező hitelkörnyezet is" - mutatott rá Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A szakértő szerint a szerzési idő csak akkor csökkenhet, ha – középtávon, vagyis 3-5 éven belül – valóban elkészül a magán személyek és a vállalkozók által tervezett 30-50 ezer új lakás, ami ha nem is túlkínálatot, de legalább az árak stagnálását eredményezheti, s eközben a nettó jövedelmeknek még nagyobb tempóban, évi 15-20 százalékkal emelkednek. További külső feltétel, hogy tovább csökkenjenek a hitelkamatok és az állam újabb ösztönzőket vezessen be, illetve hosszabbítsa meg a mostani nagyon alacsony, öt százalékos áfa hatályát.

Pr7

Forrás: Otthontérkép

Partneroldalak