2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Ennyivel dobja meg a lakás árát a hálófülke

Ennyivel dobja meg a lakás árát a hálófülke

2017. június 14. 8:21

A 30 négyzetméter körüli budapesti eladó garzonok között nagyobb a kereslet a plusz félszobával vagy hálófülkével rendelkező lakások iránt. Ez az "extrahelyiség" akár  10 százalékkal magasabb árat is eredményezhet.

A felsőoktatási tanév kezdetét megelőző nyári albérletszezonban és a lakásvásárlásoknál is népszerűek a kis alapterületű 20-35 négyzetméteres garzonlakások. Ezek egy része egy szobából áll, de vannak, amelyek hálófülkét vagy egy félszobát is tartalmaznak. Az ingatlan.com több mint négyzer magánszemély által feladott hirdetés adatai alapján készült elemzésében azt vizsgálta, hogy a budapesti garzonlakások eladásnál vagy kiadásánál mennyit számít egy extra szoba, vagy érdemes-e kialakítani a magasabb eladási ár vagy bérleti díj érdekében.

Harminc négyzetméterre csökkent a határ

Fontos tisztázni, hogy egy teljes értékű szoba legalább 12 négyzetméteres és félszobának minősülnek a 12 négyzetméternél kisebb lakóhelyiségek. „A kereslet és a kínálat érdekesen alakul a legkisebb kategóriában attól függően, hogy van-e az 1 szobán túl egy plusz félszoba vagy hálófülke” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az eladó budapesti garzonoknál a harminc négyzetméter a vízválasztó: az ennél nagyobb másfél szobás lakások iránti kereslet jóval nagyobb, mint a kisebbeknél. Az ennél nagyobb garzonoknál érdemes megfontolni egy félszoba vagy hálófülke kialakítását egy 100-300 ezer forintos beruházással, mert népszerűbb lesz a piacon az adott lakás. „Egy éve még 35 négyzetméter volt a lélektani határ. Azóta a kereslet az olcsóbb ingatlanok irányába tolódott el, ezért már a kisebb alapterületű garzonokhoz is igénylik a vevők az extra helyiséget” - fogalmazott Balogh László.

Félszoba, mint extra

Az elemzés szerint májusban a 30-35 négyzetméteres garzonlakásoknál az egy szobások átlagos négyzetméterára 491 ezer forint volt, míg a másfél szobásokat 542 ezer forintért hirdették, ami tíz százalékos többletet jelent. Emiatt akár másfél millió forinttal is többet egy másfél szobás garzon az egyszobásoknál. A 20-30 négyzetmétereseknél is 1-4 százalékkal drágábbak a plusz hálófülkés vagy félszobás lakások. Balogh László hozzátette: az alapterülettől függetlenül fontos, hogy a kínálati árakat és a keresletet nagyban befolyásolhatja a lakás elhelyezkedése, állapota is.


A harminc négyzetméter alatti garzonokat már nem nagyon keresik

A bérleti díj is magasabb lehet

Az albérletpiacon is jól jön az extra helyiség az ingatlan.com adatai alapján. A kínálati piacon a másfél szobás lakások átlagos havi bérleti díja 105-110 ezer forint, szemben az egy szobások 89-95 ezres átlagával. Ezért a kiadó garzonlakásban akár gipszkartonos megoldással egy félszobát vagy hálófülkét érdemes lehet kialakítani a magasabb bérleti díj miatt. Balogh László szerint összességében elmondható, hogy az eladásra szánt garzonoknál a 30-35 négyzetmétereseknél érdemes leginkább egy extra félszobát vagy hálófülkét kialakítani, a kiadó lakásoknál pedig szinte minden garzon esetében visszahozza az árát a beruházás.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: pr7/ingatlan.com

Partneroldalak