2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Ezt a tíz dolgot soha ne írja bele az önéletrajzába

Ezt a tíz dolgot soha ne írja bele az önéletrajzába

2017. február 17. 10:17

Ha egy igazán jó állást akar megszerezni, az első lépés a profi önéletrajz. S hogy minek kell feltétlenül szerepelnie benne, s minek tilos, most megtudhatja.

Az önéletrajz nemcsak egy egyszerű felsorolás: ez az a dokumentum, ami az én-márkád legerősebb megnyilvánulása, amikor álláskeresésről van szó. Nem egy jogi dokumentum, mégis sok ember nehezen dönti el, hogy mi a célja. Mivel általában hivatali megfogalmazásban szokás írni, évtizedek óta ezt nevelik belénk, sokan azt hiszik, hogy tényleg valamilyen jogi szöveghez hasonlót kell produkálniuk. Emiatt raknak bele mindenféle személyes információkat is a készségeik mellé. Pedig nem kell. Az önéletrajz célja, hogy bemutasson, eljuttassa a pályázót az interjúig. Nem szabad a potenciális munkáltatóknak személyes információkat átadni, főleg a kapcsolat ilyen korai szakaszában, és mert az álláshirdetés akár lehet hamis, aminek egyetlen célja az adatgyűjtés.

Íme, tíz dolog a forbes.com szakértőjének gyűjtésében, amit soha ne írjon bele az önéletrajzába.

  1.  A személyi azonosítót.
  2. A jogosítvány számát.
  3. A korábbi vagy mostani fizetése összegét
  4. Minősítő jelzőket, például okos, tehetséges, vezető típus
  5. Bármilyen információt, amit titokként kell kezelni a korábbi munkáltatóról, munkáról.
  6. Magasságot, súlyt, vallási- és politikai hovatartozást, származást, családi állapotot, haj- vagy szemszínt.
  7. Részleteket, kapcsolatot az emberekről, akik ajánlották önt.
  8. Banki vagy bármilyen pénzügyi adatokat.
  9. Egyetemi jegyeket, minősítést, kivéve, ha 1-2 éve diplomázott.
  10. Ne csatoljon fotót.

Utóbbi talán a legvitatottabb pont Magyarországon, itthon gyakorlatilag nem önéletrajz az önéletrajz fénykép nélkül, mégis, valójában veleszületett tulajdonságai alapján ítélhetik meg, aminek semmi köze nincs a munkához. Az USA-ban egyre többször kifejezetten tanácsolják a jelentkezőknek, hogy ne csatoljanak fotót az önéletrajzhoz. A személyes információk bármikor rossz kezekbe kerülhetnek, nem tudni, kinél landol a dokumentum, amit elküldött. Ugyanez a helyzet a korábbi munkahelyekre vonatkozó bizalmas információkkal is. A fizetések kifejtése rossz tárgyalási pozíciót jelent. Ha külön kérik, akkor is érdemes inkább csak fizetési igényt megadni.

A pozitív jelzőkről elsőre azt gondolhatnánk, felfele húznak, de igazából pont fordítva hatnak. Elég, ha egyébként látszik, hogy képzett, és elért már dolgokat az életben. Az ajánlások elérését is elég az interjún közölni, ők elfoglalt emberek, az idejük drága, a magánéletük fontos, ne zaklassák őket, amíg picit sem biztos, hogy megkap egy munkát.

 

Forrás: Pr7/ Forbes

Partneroldalak