2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Hetente tűnnek el milliárdos vállalkozások

Hetente tűnnek el milliárdos vállalkozások

2017. január 9. 14:04

Bár a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége sokkal jobb, mint a kicsiké, mégis hetente tűnnek el milliárdos cégek is a süllyesztőben. Tavaly például 41 olyan céget szüntettek meg, amely öt évvel ezelőtt még több mint hárommilliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni.

„Bár a cégek életpályája általában nem egyik pillanatról a másikra ér véget, így is kimutatható, hogy a megszűnő cégek komoly része korábban milliárdos árbevételű vállalkozás volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például tavaly 41 olyan céget szüntettek meg, amely öt évvel ezelőtt még több mint hárommilliárd forintot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 41 közül pedig nyolc igazi gigavállalat – EU-s limitek szerint is nagyvállalati limitet –, 15 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt.

„Ugyan a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokéhoz képest, sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy önmagában a magas árbevétel még nem jelent garanciát általánosságban minden nagyvállalat hosszú távú életképességét illetően” – mondja az Opten szakértője.

Szintén a hazai cégstruktúra érdekességeire mutat rá az a tény is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem is lehet már öt éves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort egy jó részük nem éri el.

 

„Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszűntetésüknél is látványosabb” – elemelte ki Pertics Richárd.

Öt év nagyon sok idő lehet a cégek életében, például a 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a hárommilliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet.

Az adatokhoz kiegészítésként hozzá tartozik, hogy új cégek szűnhetnek meg, és jöhetnek létre átalakulással, összeolvadással, szétválással, de a statisztikát alapvetően nem befolyásolják a jogelődök és jogutódok figyelembe vétele sem.

 

Pr7

Forrás: Opten

Partneroldalak