2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Ilyen hatással lehet gazdaságunkra észak-koreai válság

Ilyen hatással lehet gazdaságunkra észak-koreai válság

2017. szeptember 6. 15:39

Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói az észak-koreai válság okozta aggodalom miatt. S hogy ez a hatással van-e az olaj árára, a tőzsdei mozgásokra, s ezek mikor gyűrűzhetnek Európába, azon túl Magyarországra? Mutatjuk.

Válaszcsapással fenyegette meg Észak-Korea az Egyesült Államokat, amiért az a legerőteljesebb szankciók alkalmazását kérte Phenjannal szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) előző napi, rendkívüli ülésén - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. Az észak-koreai válság okozta aggodalom miatt csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

„Az észak-koreai helyzet szinte semmilyen szinten nem befolyásolja az olaj árfolyamát, tekintve, hogy marginális olajfelhasználó, a térségben pedig lényegi kitermelés nincs. A tőzsdéket és a pénzpiacokat egy-egy rakéta kilövés, vagy tesztrobbantás átmenetileg befolyásolja, de ha nem eszkalálódik a helyzet, az árfolyamok gyorsan visszaállnak – válaszolta a hirado.hu-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Fokozódik vagy sem a helyzet?

Mint mondta, a probléma inkább az, hogy senki sem tudja, fokozódik-e a helyzet. A háború elindítása nyilván senkinek nem áll érdekében, mivel sok százmillió ember halálával és több ország teljes megsemmisülésével járna, valamint senki sem tudja, hogy világméretű konfliktussá fajul-e.


Az észak-koreai hidrogénbomba sikeres teszteléséről szóló tudósítást közvetítik egy utcai tévén        Fotó:MTI

Suppan Gergely úgy vélte, Észak-Korea igen kis mérete, minimális külkereskedelmi kapcsolatai és elszigeteltsége miatt önmagában semmilyen gazdasági problémát nem okoz. Ám, ha éleződik a helyzet, és megsemmisíti Dél-Koreát, vagy esetleg Japánt, annak igen drámai következményei lennének, tekintve, hogy számos globálisan meghatározó vállalat (Samsung, LG, Kia, Hyundai, nem is beszélve a japán cégekről) esetleges összeomlása óriási mértékben befolyásolná a globális termelést, áruellátást, beszállítói kapcsolatokat.

Hangsúlyozta továbbá, hogy több százmillió áldozat szintén kiesne a globális keresletből. Az elemző rámutatott: igen komoly veszélyei lennének, ha bizonyos kereskedelmi kapcsolatok (például Amerika vagy Kína) elé politikai akadályokat emelne az elmérgesedő viszony még egy esetleges háború kitörése nélkül is.

Suppan Gergely szerint összességében, ha nem lesz háború, Magyarországra nézve semmilyen hatással nem kell számolni, ellenkező esetben meg szinte teljesen mindegy.

Hunyor Erna Szofia

Partneroldalak