2020. augusztus. 5. szerda - Krisztina napja van
Banner
Banner
Banner
Jövőre még tovább tart a Debreceni Virágkarnevál

Jövőre még tovább tart a Debreceni Virágkarnevál

2018. augusztus 22. 10:15

Ha Debrecen, akkor nem csak BMW, Krones és Continental, hanem Virágkarnevál, Food Truck, Light Ride, Street Art Show, Mikepércsi csárdás rekordkísérlet, Kürtőskalácsméret-rekordkísérlet, cseh-sörkert, és Galiba Fesztivál. Ezek mindegyikét megnézhette augusztus 17-21 között az, aki Debrecenbe utazott. Aki idén lemaradt, jövőre kárpótolhatja magát .

Aki szereti a nyüzsgést, az egymást érő programokat és nem zavarja a tömeg, annak mindenképp ott a helye a Debreceni Virágkarneválon. Az idén első alkalommal nem augusztus 20-án, hanem egy nappal később ért véget a rendezvény, hiszen „Táncol a város” címmel esti karneváli felvonulást rendeztek a belvárosban.

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője azt mondta: évtizedekig tartottak esti felvonulást is a belvárosban, de az utóbbi években ezek a programok átkerültek a Nagyerdőbe. A Karneváléj című műsor népszerűvé vált, a Nagyerdei Stadion évről-évre megtelik: az idén is mintegy húszezren vettek részt az ország legnagyobb aréna show-ján – közölte Bódor Edit.

Mint mondta, öt virágkocsi augusztus 22.-kén hajnalban elindult Nagyváradra, és részt vett a Szent László-téri felvonuláson, amelyet a helyiek kis virágkarneválnak neveztek el. Bódor Edit hozzátette: Nagyváradról nem tértek haza a kocsik, hanem továbbindultak a Debrecen egykori szőlőskertjének nevezett Érmellék központjába, Bihardiószegre, ahol aznap tartottak karnevált.


A Karneváléj című műsort a húszezer fő befpgadására képes Nagyerdei Stadionban teltház előtt rendezték

Mint ismeretes, a Debreceni Virágkarnevál a város legnagyobb kulturális és összművészeti rendezvénye. Magyarország második legnagyobb településén először 1966 augusztusában rendezték meg ezt a színpompás programsorozatot, de a rendezvény gyökerei egészen a századfordulóig nyúlnak vissza, amikor a városban már tartottak egy nagyszabású virágcorso-t. A Debreceni Virágkarnevál története impozáns számokkal büszkélkedhet: az eddigi felvonulásokon több mint félezer virágkocsi vett részt, az öt kontinensről mintegy hetvenezer fellépő érkezett Debrecenbe. A kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában több mint százezren segédkeztek.

A virágkocsikhoz a félévszázad alatt több mint százmillió virágot használtak fel. Az esemény számos rangos elismeréssel rendelkezik, többek között megnyerte az Európai Fesztiválok Szövetsége által meghirdetett „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” minősítést, így bekerült Európa legjobb fesztiváljai közé.

Az idei karneváli díszvendégek voltak:

  • Alexander Rybak, fehérorosz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző, 2009-ben, Moszkvában minden idők legmagasabb pontszámával nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt.
  • Apáti Bence, a balett-táncos élet egyik meghatározó alakja, 2017-ig a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa. A Kismenők című műsor zsűritagjaként vált országosan ismertté. A tánc mellett folyamatosan publikál és rendszeres vendége a Echo TV Keménymag című műsorának.
  • Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.
  • Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója
  • Göttlinger Dániel, Világkupa-aranyérmes debreceni kerekesszékes vívó, a magyar kardválogatott tagja.
  • Molnár Andrea, táncművész, tánctanár, műsorvezető. A Szombat esti láz táncosaként vált országosan ismertté. Három nyelven beszélő televíziós műsorvezető.
  • Müller Péter Sziámi, magyar–francia szakos tanár, rádiószerkesztő-riporter, film- és televíziórendező, cirkusz-és varietérendező. Zenekaraival (URH, Kontroll Csoport, Sziámi) a hazai alternatív zenei élet meghatározó figurája.
  • Péter Bence virtuóz zongoraművész, zeneszerző és zenei producer. „A világ leggyorsabb kezű zongoristája” címet viseli, amivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Zenei videóit az interneten több mint 110 millióan nézték meg.
  • Trokán Anna, színművész. Játékát több díjjal is jutalmazták, valamint 2012-ben Junior Prima-díjat kapott.
  • Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, filmrendező, 2013-tól a Nemzeti Színház főigazgatója.


Az est egyik legnépszerűbb fellépője Alexander Rybak, fehérorosz származású norvég hegedűművész volt

Egy újabb progra, A fények éjszakái keretében épületvetítést tartottak Debrecen belvárosában, három helyszínen. Ennek során a város ikonikus épülete, a református Nagytemplom Bordos László Zsolt vezetésével, egy nemzetközi 3D mapping művészekből álló csapat épületvetítésének köszönhetően újra „életre kelt”. A belváros tereit több méteres szoborinstallációk színesítették, ahol esténként színes fényforgatag, tűzzsonglőrök, led-táncosok, karneváli művészeti csoportok és térzene kínált felejthetetlen élményeket.

Nem maradtak éhesen a debrecenbe látogatók, hiszen a meglévő éttermek mellett először rendezték meg a Food Truck Showt, ahol a guruló gasztronómia legjobb hazai mestereitől kóstolhattak a Főtéren. A beguruló truckok (18 db): American BBQ, BazsaLicom, Burger Bár-hol, Briga Burger, Borkas, Bliss Cocktails, Finchi Food Catering, Froyo Like, GUSTO Pálinka, Kanálgép, Kanna Guruló Csehó, Meat & Sauce, MEATing Hentesbár, Perla Caffé, Pilsner Urquell Magyarország Beer Truck, The Grilled Piggy, The Soft - FoodTruck, Királyi Marcipán Desszert.

Megrendezték a százezer forintos fődíjas Street Art Show-t is. A verseny célja volt, hogy minden amatőr utcaművész kipróbálhatta magát egy olyan műfajban, amely lehet, hogy megváltoztatja az életét. 

Galiba Fesztivál a gyermekeknek 

A Debreceni Virágkarnevál egyik fontos célkitűzése, hogy minél több korosztályt szólítson meg. Így született meg 2012-ben az ötlet: a virágkarneváli menet „kistestvéreként” az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva kóstolnak bele a karneválozás örömeibe. Az azóta eltelt idő valóra váltotta a reményeket és családok kedvenc programsorozatává vált a Galiba Gyermekfesztivál, amely idén már augusztus 15-től várta az érdeklődőket a Nagyerdőben.

 


Ezzel a 4,6 méter magas, 13 méter hosszú virágtigrissel köszöntötték a hatvanéves debreceni állatkertet (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Galiba örömei idén Mátyás király korának megidézésével kezdődtek, a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület tett arról, hogy a vitézi hagyományok életre kelhettek gyalogos párviadalok, középkori fegyver- és páncélbemutatók révén. 

A Rubin Sárkány Játszóház az íjászatban segít jártasságot szerezni. A régi barátok, a Játékfarm, a KreDenc, az Angyalliget, a Gyermekváros Egyesület és a Fény Felé Alapítvány gyermekfoglalkoztatói mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat trambulinja és ugrálója segít, hogy iskolatáskákkal, tanszerekkel gondoljunk azokra, akik hiányt szenvednek. 

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselői is visszatértek, idén az EKF2023 és az Otthon Segítünk Alapítvány törekvései is megismerhetők voltak.

Erdélyi díszvendégek

A fesztivál kiemelt napján egész napos Galiba-színpad az ingyenesen nyitva tartó Vidámparkban, 16 órától rolleres felvonulás, 17 órától pedig a Stadion rendezvényterén kezdődött a Galiba-kiskocsik felvonulása, amely az egykori Ludas Matyi nevét viselő Vidámparkba érkezett.

Erdélyből érkeztek a gyermekfesztivál díszvendégei. A gyergyószárhegyi gyermekotthon lakóit elkísérte Csaba testvér is. Legutóbb 2013-ban volt Böjte Csaba ferences szerzetes a Virágkarnevál díszvendége, akkor is gyerekekkel érkezett. A Halápon a gyermekekért Közhasznú Egyesületnek köszönhetően azóta évről évre táboroznak Debrecenben, együtt a halápi gyerekekkel.  Az ő bemutatkozásuk mellett a Természettár, a Családok Éve 2018 országos programsorozat kínált családi élményeket, és az Európai Unió információs pontja, a Europe Direct is csatlakozott. Elektromos kisautók, pónilovak és bagolysimogató minden nap várták az érdeklődőket.

Egy kis gazdaság

A Krones csoport – amelynek virágkocsija tetszett a szavazóknak leginkább – idén kezdte meg új, debreceni üzemének felépítését. A vállalat Európában – Németországon kívül – először Debrecenben létesít gyártócsarnokot. A cégcsoport a folyamat-, töltés- és csomagolástechnológia területén, ital és folyékony élelmiszeripari termékeket előállító üzemeknek tervez, fejleszt és állít elő a teljes termelési értékláncot lefedő gépeket és teljes gépsorokat; az egyedi gyártógépektől kezdve az információs technológiai megoldásokon és gyártervezésen át a logisztikai rendszerekig.

A Krones AG jelenleg több, mint 15 300 embert foglalkoztat világszerte, mely 15.300 különböző karrierutat jelent, ahol mindenki a maga szakértelmével járul hozzá a vállalat sikeréhez. Nemzetközi nagyvállalatként a Krones támogatja a munkavállalói sokszínűséget, a magas szintű szakmai tudás fenntartása és folyamatos bővítése érdekében. Debrecen folyamatos fejlődése egyre inkább európai nagyvárossá emeli a cívisvárost, melyben az idetelepülő új cégek fontos szerepet játszanak. A kompozíció a pezsgő és virágzó nemzetközi együttműködést és a különböző karrierutak sokszínűségét ábrázolja.

Motiváló emberek – inspiráló kultúra

A Continental – amelynek virágkocsija a Debreceni Virágkarnevál különdíját kapta – nem más, mint több mint 240 ezer szenvedélyesen elkötelezett ember, akik napról napra 61 országban váltják valóra ügyfeleink és felhasználóink mobilitáshoz fűződő álmait. Így teremtenek fenntartható értéket. Hazánkban is több évtizedes múlttal és több mint nyolcezer munkatárssal vannak jelen. Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán, valamint Budaörsön végeznek gyártó, szoftverfejlesztési és kereskedelmi tevékenységet. Technológiai vállalatként emellett mesterséges intelligencia központot létesítettek Budapesten, legújabb gyárukat pedig Debrecenben nyitják meg, ahol járműelektronikai alkatrészeket állítanak elő.

Aki idén lemaradt a debreceni Virágkarneválról, és a számtalan más esaeméynről, jövőre bepótolhatja, hiszen a négy napos ünnep miatt 2019-ben még tovább tart a rendezvény.

A fenti két fotót C. Kiss Ilona és Czinege Róbert készítették.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7

Partneroldalak