2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Kedvezőek gazdasági kilátásaink

Kedvezőek gazdasági kilátásaink

2017. május 2. 10:35

Jelentős, több nyugat-európai országot meghaladó GDP-bővülést vár az idén a visegrádi országoktól és Romániától a Coface. A hitelbiztosító előrejelzése szerint Magyarországon 3,1 százalékos lehet a bővülés. A kelet-európai országokban elfogadható szintre kerültek a fizetési kockázatok.

A várható GDP-bővülést nézve elérheti a régiós országok eredményét Magyarország. A magyar gazdaság a Coface szakértői szerint 3,1 százalékkal növekedhet idén. Ha ezt a teljesítményt sikerül elérni, akkor a Csehországban várható 2,7 százalékos bővülésnél jobb eredményt érhet el a magyar gazdaság. Így azonos ütemben növekedne a lengyel gazdasággal, amelytől szintén 3,1 százalékos többletet várnak a Coface elemzői. Ugyanakkor Romániától és Szlovákiától még jobb eredményt remélnek, a román GDP a prognózis szerint 3,6 százalékkal gyarapodhat, a szlovák pedig 3,3 százalékkal. A Coface-elemzés szerint a szóban forgó kelet-európai országokban várható 2,7-3,6 százalékos gazdasági növekedés meghaladja majd az Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban várható 1,3-1,6 százalékos GDP-növekedést.

A Coface a gazdasági növekedésre adott prognózisok mellett rendszeresen minősíti a világ országainak gazdaságát, valamint az üzleti szféra teljesítményét a fizetési és fizetésképtelenségi mutatók alapján. A hitelbiztosító skáláján az A1-es besorolás a legjobb, Ausztria és Németország mindkét osztályzata A1-es. A régiós országok közül Csehország gazdaságának minősítése és az üzleti szféra osztályzata is A2-es, ezek alacsony kockázatra utalnak. A régión belül Lengyelországban osztályzata A3-as, de az üzleti szektort kevésbé tartják kockázatosnak a hitelbiztosító szakértői, így annak A2-es besorolást adtak. A magyar gazdaságot A4-es szinten tartják a Coface elemzői, ugyanott, ahol Romániát, ugyanakkor a magyar üzleti szféra A3-as besorolásnál jár, ami jobb, mint a románok A4-es osztályzata. Szlovákiában mindkét mutató A3-as szinten áll.

Jól teljesít a régió

Az elemzés szerint a kelet-európai országok összességében egyébként nemzetközi viszonylatban is jól teljesítettek az utóbbi időszakban. Ebben szerepet játszott, hogy jelentősen csökkent a régióban a munkanélküliség, alacsony szintre süllyedt az infláció, emellett az alacsony kamatszintek a régióban a lakossági fogyasztást is felpörgették. A kedvező gazdasági folyamatok miatt a legtöbb kelet-közép-európai országban elfogadható az üzleti kockázat.

A Coface-elemzésből kiderül az is, hogy a régiós országok között Magyarországon a legmagasabb a GDP-arányos adósság, meghaladja a 74,1 százalékot. Ezzel szemben a Lengyelországban és Szlovákiában alig több mint 50 százalék, Csehországban és Romániában pedig 37 százalék. Ugyanakkor a hitelbiztosító elemzői szerint fontos, hogy a magyar adósságszint csökkenő pályán van, ami kedvező a gazdaság szempontjából.

Magyarország gyengeségei közé sorolják a Coface szakértői a demográfiai folyamatokat, az idősödő népességet, az alacsony születési arányt és a külföldre való kivándorlást. Szintén kedvezőtlenek az országon belüli egyenlőtlenségek, az alacsony mobilitás, a szakképzés hiányosságai és az innovációs és kutatás-fejlesztési szint. Magyarország erősségei között szerepel ugyanakkor az európai termelési láncba való integráltság, az alacsony társasági adószint, valamint a javuló fizetési hajlandóság is.

Ezt mutatja a Coface-minősítés

A Coface kockázatok alapján végzett minősítései a gazdasági és az üzleti környezet aktuális helyzetét mutatják. A hitelbiztosító az országok minősítésénél nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, majd következnek a gyengébb osztályzatok, az A2-es, A3-as, A4-es. Majd jön a B, a C és a D kategória, utóbbi jelenti a leggyengébb eredményt egy-egy ország esetében. Fontos, hogy a Coface a nagy hitelminősítő cégeknél (Standard & Poor's, Moody's, Fitch) a Coface jóval szélesebb skálán mozgó osztályzatokat alkalmaz.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Coface

Partneroldalak