2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Keresettek, de drágák a minigarzonok

Keresettek, de drágák a minigarzonok

2018. június 28. 13:33

Hüvelykujj-szabály ugyan nincs rá, de a piacon minigarzonként általában a 15 és 25 négyzetméter közötti összkomfortos lakásokat értik. A minigarzonok nagyon keresettek: egy felújított, látványosan berendezett és háztartási gépekkel felszerelt egyszobás kislakás négyzetméterára ma már jóval meghaladja a környék átlagárait.

A minigarzonok egyik komoly hátránya, hogy gyakran leválasztott lakások, sok esetben raktárból, üzlethelyiségből, pincéből, mosókonyhából, tetőtérből alakítják ki ezeket. Vásárlás esetén nem árt jó előre tisztázni az ingatlan státuszát: adódhatnak ugyanis jogi problémák, például a társasház közös tulajdonában áll és nincs bejegyezve külön albetétként, így külön címe sem lehet az új tulajdonosnak. Ha a lakás nem felel meg bizonyos jogszabályi követelményeknek, használatba vételi (lakhatási) engedélyt sem kaphat, e nélkül pedig hitel sem vehető fel vásárlásra.

A diszkomfort-érzetet csak igényes felújítással és átgondolt berendezéssel lehet ellensúlyozni. Komolyabb lakberendezési áruházak külön helykímélő, ötletes megoldásokat kínálnak kislakás-tulajdonosoknak. A teljesen egyedi okos berendezési megoldások külön vonzerőt jelenthetnek. Aki pedig már beköltözött egy minigarzonba, élvezheti annak minden előnyét: könnyű takarítani, minimális holmi fér el benne, így nincs hely felesleges tárgyaknak, ráadásul alacsony a rezsi.

Keresettek a felújításra váró szoba-konyhák

Számtalan minilakásként, garzonként hirdetett ingatlant lehet találni az ingatlanpiacon – ám a fővárosban tízmillió forint alatt már többnyire csak önkormányzati lakás bérleti jogát cserélnék el a bérlők, vagy éppen egy romhalmazt, esetleg végrehajtás alatt álló lakást árulnak. Sokan keresnek felújításra váró szoba-konyhát, akik csak ilyen alacsony áron tudnak lakást venni, főleg külső kerületekben. Ilyenből is bőven akad – a fővárosban 10-15 millió forintért, vidéki nagyvárosokban már 5-7 millió forintért –, amire persze igényektől és lehetőségektől függően még nem árt rákölteni 1-2 milliót.


Vannak befektetők, akik az olcsó kislakásokat veszik meg, felújítják, berendezik és jelentős haszonnal eladják
Stockphoto

A belsőbb kerületek lakberendezési magazinjaiba illő minigarzonjait többnyire városi fiatalok, hipszterek keresik, akik a jó lokáció és alacsony fenntartási költségek miatt választják ezt a megoldást. Ők keveset vannak otthon, ezért az életterük nem ide összpontosul.

Drágább négyzetméterárak

Ugyancsak ezt a piacot célozzák meg a rövid távú lakáskiadásra szakosodott tulajdonosok. Mint minden izgalmas, jelentős hozammal kecsegtető piac, ez is megteremtette a saját specialistáit. Vannak befektetők, akik kifejezetten a lepukkant, olcsón megszerezhető kislakásokra utaznak, azokat megveszik, felújítják, berendezik és jelentős haszonnal tovább adják. Így aztán akad szép számmal felújított, szállásként hosszabb vagy rövidebb időre, bérbeadásra vagy akár igényes külföldinek értékesítésre szánt mini ingatlan is.

„Ezek ára fekvéstől és a felújítás igényességétől, a berendezéstől függően, jellemzően 20-40 százalékkal meghaladja a környék átlagos négyzetméterárait. Budapest turisták által látogatott belső kerületeiben a minigarzonok négyzetméterárai túllépték az egymillió forintot. Ám a főváros kevésbé felkapott helyein lévő, nem annyira igényesen kialakított egyszobás kislakások esetében is az olcsónak éppen nem nevezhető 500 és 800 ezer forintos négyzetméterár a jellemző” – fejtette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/OTP Ingatlanpont

Partneroldalak