2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Nem állt meg a drágulás az ingatlanpiacon

Nem állt meg a drágulás az ingatlanpiacon

2018. július 2. 13:21

Folytatódott az élénkülés a lakáspiacon a hazai ingatlanpiac első féléves összesített adatai szerint: nőtt a négyeztméterár és az adásvételek száma is a Duna House adatai szerint. A fővárosban még mindig a panellakások ára emelkedett a legnagyobb mértékben, az átlagos négyzetméterár már elérte a 400 ezer forintot. Az idei első félévre több mint 77 ezer tranzakciót becsülnek a szakemberek, ami a tavalyinál erősebb éves forgalmat jelez előre.

Ingatlanpiaci szakemberek és a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében is erre az évre 10-12 százalékos áremelkedéssel számoltak az elemzők, amely az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni fog. A budapesti téglalakások esetében az öt százalékos áremelkedésnek köszönhetően jelenleg 541 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legdrágább lakásokat továbbra is a V. kerületben találhatjuk, itt 914 ezer forint volt átlagosan egy négyzetméter 2018 első felében.

„A fővárosi panellakások négyzetméterára elérte a 400 ezer forintos határt, de a legkedveltebb környékek, mint a XI. és a XIII. kerület bizonyos részei, már az 500 ezer forintos átlagot közelítik, amely már nem sokkal marad el a kevésbé felkapott kerületekben épülő új projektek lakásáraitól” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A panelek a téglalakásoknál nagyobb ütemben drágultak, egyes kerületekben kétszámjegyű emelkedést is tapasztaltunk.”

Megyei rangsor

Vidéken a megyei összesítések alapján szintén emelkedtek az árak, azonban itt erősebb területi különbségek találhatóak. „Az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedett jelentősebb mértékben az átlagár. Zala és Heves megyében a panel és tégla lakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztaltunk” – folytatta az elemzési vezető.

Mint mondta, a megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület. A vidéki panellakások pedig 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméter árral számolhatnak az eladók és a vevők az idei évben. A következő félévben az újépítésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot. A Duna House így továbbra is a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár az idei évben.

A Duna House becslése alapján júniusban is 13 ezer feletti ingatlantranzakció történt országszerte, így március óta sorozatban ez a negyedik hónap, amely átlépi ezt a határt. A júniusi hónapokat tekintve a tavalyinál ez két százalékkal erősebb forgalmat jelent. A féléves összesítés alapján 77458 adás-vételnél tart az ingatlanpiac, amely mintegy négy százalékos bővülés az előző év első feléhez képest.  

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Duna House

Partneroldalak