2018. július. 15. - Henrik napja van
Banner
Banner
Banner
Rekorderedmény a turizmusban, a fürdőkben, a reptéren

Rekorderedmény a turizmusban, a fürdőkben, a reptéren

2017. szeptember 25. 17:05

A különféle – világversenyek, koncertek, szakmai – nagyrendezvények hazai megrendezésének előnye, hogy az ezekre az eseményekre érkezők jelentős része, turistaként visszatér. Ha pörög a turizmus, az jót tesz a szállodáknak, szolgáltatóknak, a reptérnek. S ha ezek a szereplők is jól teljesítenek, akkor elérhető a turisztikai ügynökség és a kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy Budapest és az ország turisztikai eredményei közelítsék vagy haladják meg Bécs teljesítményét.

Történelmi nyarat zárt idén a magyar turizmus, amiről a KSH adatai is tanúskodnak. Júliusban a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal költöttek többet szállásdíjra. Az év első hét hónapjában a szálláshelyek folyó áron összesen 17,1 százalékkal több, 253 milliárd 554 millió forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 19,5 százalékkal nőtt, 151 milliárd 822 millió forint volt.

Hasonló rekordról számoltak be a budapesti fürdők is, amelyek júliusban 12 százalékkal több vendéget fogadtak.


Külföldi vendégeink körében nagyon népszerűek fürdőink, így a Rudas is                                           Fotó: MTI
 

A rekordok sorába beállt a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér is, hiszen augusztusban több mint 1,3 millió utas érkezett a magyar légikikötőbe. A repülőtér főszezoni forgalma 15 százalékkal múlta felül a tavalyi adatokat és közel 50 százalékkal nőtt a 2010-es nyári forgalomhoz képest.

A Smith Travel Research riport adatai azt mutatják, hogy júliusban Budapesten a 4 és 5 csillagos szállodákban a nettó szobaárak átlaga elérte a 111,5 eurót, ezzel a magyar főváros a vizsgált időszakban drágább volt és több bevételt termelt, mint Bécs vagy Prága.

Júliusban az STR adatai alapján Bécsben 89 euró, Prágában 85 euró volt a szobák átlagára. Ráadásul az STR jelentés szerint a budapesti 4 és 5 csillagos szálláshelyek átlagárai 2016 júliusához képest 42 százalékkal nőttek.


A vizes VB-re érkezők több napot töltöttek hazánkban, mint máskor                                                 Fotó: MTI

Júliusban a vizes világbajnokságra elsősorban a magas költésű turisták érkeztek, akik a szokásos 2-3 nap helyett 7-8 napot töltöttek Balatonfüreden vagy Budapesten. Az országba érkezett turisták elégedettsége egy 10-es skálán 8,73 százalékos volt – a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) mérése alapján.

Jelenleg is zajlik - szeptember 23. és 26.-a között – Barcelonában a világ egyik legjelentősebb légiközlekedési fóruma a World Routes –írta a budflyer.blog.hu. A rendezvényen csaknem 700 repülőtér, 300 légitársaság és közel 3000 delegáció képviselteti magát a világ 110 országából.

A budapesti légikikötő az Európai Unió fővárasainak egyik leggyorsabban növekvő repülőtere utasforgalom szempontjából. Budapesten az átlagos havi utasforgalmi növekedés 14 százalékos szintet éri el, ami kétszerese az EU-ACI átlagnak. Ebben az évben csaknem 26 új járatot kínálnak a légitársaságok Budapesten.


Jövőre visszatérnek a budapesti légikikötőbe az amerikai járatok                                                         Fotó: MTI

Azonban a 2018-as esztendő még inkább vízválasztó év lesz, hiszen visszatérnek az amerikai járatok, rögtön három is. A LOT májustól közvetlen járattal köti össze Budapestről hetente kétszer Chicago, hetente négyszer New York JFK városát. AzAir Canada Rouge napi járattal közlekedik a legforgalmasabb nyári időszakban. Az American Airlines pedig szezonálisan közlekedő napi járatot indít Philadelphiába, ezzel kiváló csatlakozási lehetőséget nyújt a Philadelphiai HUB repülőtéren lévő 160 amerikai, kanadai, karib-szigeteki és latin-amerikai útvonal felé. Az eseménnyel kapcsolatban az eTurboNews-nak nyilatkozó Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „ A BUD csapat célja Barcelonában, hogy ösztönözze a légitársaságokat a budapesti járatindításra, és repülőtér, valamint az ország sikerének részévé részévé tegyék a Budapest mellett döntő új partnereket.”

Cél a hosszútávú low-cost járatok Budapestre csábítása

Jost Lammers közölte: stratégiájukban a hosszútávú low-cost járatok Budapestre csábítása is szerepel, hiszen jelenleg Magyarországon ez is egy jelentős piaci potenciál, mert nincs versenytárs e téren a piacon. Ha minden jól alakul, az elkövetkező években megjelenhet Budapesten a sokat emlegetett Air Asia X, esetleg meglepetésként a szingapúri Scoot, vagy akár a Norwegian hosszútávú járatai is.

Mindez és a magyar turizmus kiemelkedő eredménye azt mutatja, hogy a turisztikai szektor és a kormány összefogásával elérhető az MTÜ egyik legfontosabb célkitűzése, hogy Budapest turisztikai eredményei közelítsék vagy haladják meg Bécs eredményeit.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MTÜ/ Smith Travel Research/budflyer.blog.hu

Partneroldalak