2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Sokkal több cég tervez létszámbővítést, mint leépítést

Sokkal több cég tervez létszámbővítést, mint leépítést

2017. március 17. 15:57

Foglalkoztatás-bővülésre lehet számítani a munkaerőpiacon, mert a munkaadók közel negyede bővíteni tervezi alkalmazottai számát. Leginkább a szakképzett munkerőt keresik.

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a megkérdezett 750 munkaadó 23 százaléka növekedésére számít, csupán három százalékuk tervez elbocsátást, míg 71 százalék semmiféle változtatásra nem készül 2017 második három hónapjában. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +17 százalék. A felvételi szándék változatlan az előző negyedévhez, és enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

„Bár az általunk mért munkaerő felvételi szándék továbbra is magas, ennek gyökerét leginkább a Magyarországot sújtó szakképzett munkaerő hiányában kereshetjük, melynek egyik legfőbb oka a régiós szinten is alacsony bérek, továbbá a jelenleg elérhető aktív munkakeresők nem megfelelő képzettségi szintje lehet. Az állam által előírt minimálbér és garantált bérminimum emelését egyelőre vegyesen fogadja a piac, mivel sok cég nehezen gazdálkodja ki az így felmerült többletköltséget. A jelenleg kialakult helyzet több kérdést is felvet: ’Milyen mértékben korlátozza a magyarországi növekedést a munkaerő hiánya, illetve a béremelések milyen mértékben korlátozzák a hazai cégek versenyképességét?’. Továbbá az is felmerül, hogy a közel 221 ezer fős közmunkaprogramban résztvevő emberek átképzésére miért nem fordít nagyobb hangsúlyt az állam a fennálló munkaerőhiány enyhítése céljából” - kommentálta a felmérést Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

Kiderült, a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A „Gyártás szektor” munkáltatói jelentették a legerősebb felvételi szándékot +24 százalékos Munkaerő-piaci Mutató értékkel, ezen felül jelentős foglakoztatási szándék várható további két szektorban +23 százalékos mutató értékben az Építőipar és a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területeken. A Pénzügy, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatások szektor szintén kiemelkedő mutatót jelentett +19 százalékkal, míg az Elektromos áram, gáz- és vízellátás és Vendéglátás szektorok mindegyikében +15 százalékos Munkaerő-piaci Mutatót jelentettek. Más területeken a legóvatosabb munkaerő felvételi előrejelzéseket a Köz-, szociális és lakossági szolgáltatások és a Mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás szektorokból jelentették +6 százalék és +7 százalékos mutatóval.

Pr7

Forrás: ManpowerGroup

Partneroldalak