2018. április. 22. - Csilla napja van
Banner
Banner
Banner
Többen költöznének új építésű családi házba, mégis nagy a túlkínálat

Többen költöznének új építésű családi házba, mégis nagy a túlkínálat

2017. június 1. 11:37

Nem csökkent az építkezési láz az idei első negyedévében sem. A belvárosi több száz lakásos nagyberuházásokon kívül a családi házak építése is meredeken emelkedik. 

Idén, az év első 3 hónapjában 47 százalékkal több lakás épült és 89 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint 2016 azonos időszakában - a statisztikai hivatal gyorstájékoztatója szerint. Sokan szeretnének önálló házba költözni, ennek ellenére stabil többletkínálat mutatkozik a piacon.

A családi házak is kilábaltak a válságból

Idén, az első 3 hónapban országosan 2061 új lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt, amely közel másfélszerese az előző évi adatnak. A rohamos emelkedés ellenére Budapesten 51 százalékkal kevesebb ingatlant adtak át. Ez azonban annak köszönhető, hogy a nagyléptékű építési beruházások még nem készültek el és ezek a lakások várhatóan csak a második félévtől kerülnek tömegesen piacra. Az átlagnál jóval látványosabb, 82 százalékos emelkedés mutatkozik a családi házként épített ingatlanok terén. Ezt a piaci szegmenset erősen megviselte a 2008-ban kitört gazdasági válság. Ebben az időben ugyanis sokak számára, a hirtelen megnövekedett lakáshitel törlesztő részletek mellett vállalhatatlan terhet jelentett a legtöbbször túl nagy, és emiatt magas fenntartási költségekkel járó otthon. A válságot követő fellendülés a családi házak esetében zajlott le a leglassabban. Mára azonban országos átlagban elérték a válság előtti évek árait.

Sokan költöznének családi házba, mégis nagy a túlkínálat?

Az ellentmondás elsődleges oka, hogy az emberek elsősorban újépítésű családi házba költöznének. A sokszor korszerűtlen, használt épületek kevésbé népszerűek. Ezeknél az épületeknél a vásárlók gyakran tartanak az elsőre nem látható bonyodalmaktól, mint például a közművek hiányától, az osztatlan közös tulajdontól vagy a szolgalmi jogtól. A fentieken felül az elmúlt évek építkezést ösztönző intézkedései, mint a CSOK bővítése, az áfa visszaigénylés lehetősége, az egyszerű építési bejelentés, illetve a kedvező hitelkörnyezet is támogatta az új családi ingatlanok építését.

"A budapesti ingatlanárak jelentős emelkedése miatt sokan döntenek úgy, hogy eladják korábbi, belvárosi lakásukat és annak árából külső, kertvárosi kerületekben, vagy a pesti agglomerációban – akár CSOK-kal kiegészítve – kezdenek el saját, nagyobb és komfortosabb családi házat építeni vagy építtetni" – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. "A használt ingatlanok – főleg vidéken – kevésbé népszerűek, ezért akár nagyon vonzó áron lehet jó minőségű házhoz jutni. Ha valaki úgy dönt, hogy az utóbbi megoldást választja, érdemes ingatlanszakértőhöz fordulnia, aki segít a legjobb lehetőségek feltérképezésében" – javasolja a szakértő.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/OTP Ingatlanpont

Partneroldalak