2023. szeptember. 24. - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Túlárazott lakások késleltetik a kicsekkolást a mamahotelből

Túlárazott lakások késleltetik a kicsekkolást a mamahotelből

2018. június 11. 12:43

Az utóbbi éveket meghatározó, és mindenki számára érzékelhető rendkívül dinamikus ingatlanár emelkedést az OTP Bank Hello Otthon kutatása is alátámasztja. E szerint a magyarok 63 százaléka érzi úgy, hogy a lakóhelyén túlárazottak a lakások. Jól gondolják: szinte sosem voltak ilyen magasan az ingatlanárak Magyarországon, ezért egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, s főleg a fiatalok vannak nehéz helyzetben. Van olyan kerület a fővárosban, ahol csak egy év alatt több mint harminc százalékkal növekedtek az ingatlanárak. 

Az OTP Bank Hello Otthon kutatásának eredményei szerint a magyarok nyolcvan százaléka szerint csakis egy saját lakás adhatja meg az otthon biztonságát. A lakásvásárlás mégis jelentős kihívást jelent a teljes lakosság, de különösen a fiatalok számára. Az egyik legnagyobb akadályt – a megkérdezettek 62 százaléka szerint – az anyagi körülmények jelentik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a válaszadók negyven százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Az Eurostat nemrég megjelent felmérése szerint négy fiatal európaiból (25-34 év közöttiek) egy még mindig a szülői házban lakott 2016-ban. Az elsők között a finn, a dán és svéd fiatalok hagyják el a családi fészket, míg a magyarok a középmezőnyben végeztek a 27 éves átlagéletkorral. Hazánkban az egyik legnagyobb a különbség abban, hogy mikor kezdenek önálló életet a nők és férfiak. A nők ugyanis már 26 évesen elköltöznek otthonról, míg a férfiak mindezt csak 29 éves korukra hajlandóak meglépni. Ezt támasztja alá az OTP Hello Otthon kutatása is, miszerint a mamahotel szolgáltatásokat elsősorban a férfiak élvezik itthon, és ez az arány Észak-Magyarországon és a falvakban magasabb az átlagnál.

Megfelelő pénzügyi partnerrel spórolhatunk

Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója szerint a pénzügyi kérdésekkel kapcsolatos dilemmákra sok helyzetben jelenthet megoldást a megfelelő pénzügyi partner kiválasztása. „Az egyre dráguló lakásárak mellett különösen felértékelődik a széles lakástámogatási rendszer elemeinek tudatos, jól megtervezett igénybevétele a finanszírozási konstrukció összeállításkor. A népszerű és ismert családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és lakás-takarékpénztári megtakarítás mellett további, az OTP Banknál elérhető otthonmegoldásokkal jelentősen, akár milliókkal is növelhetik egy család lakásvásárlásra szánt költségvetését.”


Megfelelő banki konstrukcióval akár milliókkal is növelhetik egy család lakásvásárlásra szánt költségvetését
Stockphoto

Az OTP Bank tapasztalatai szerint az ügyfelek a csok mellett egyre gyakrabban kötnek hitelük mellé lakás-takarékpénztári szerződést, ami amellett, hogy évi harminc százalékos, maximum évi 72 ezer fotint összegű állami támogatást jelenthet (EBKM állami támogatással: 4,25 - 12,54%; EBKM állami támogatás nélkül -1,64 - -0,05%), a befizetések után, a megtakarítási idő lejártát követően fix kamatozású lakáskölcsön felvételi lehetőséget is biztosít.

Az OTP Banknál elérhető otthonmegoldásokról bővebb információt a hitelintézet lakáshitel portálján, vagy a Hellootthon felületén találhatnak az érdeklődők.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/OTP Bank

Partneroldalak