2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
 Újabb műtárgyakkal gyarapodott a hazai műkincsvagyon

Újabb műtárgyakkal gyarapodott a hazai műkincsvagyon

2017. szeptember 8. 11:57

Újabb műtárgyakkal gyarapodott a hazai műkincsvagyon a Magyar Nemzeti Bank értékmentő programja jóvoltából. A Tornai Gyula festő és iparművész által tervezett art deco hat darabos szalongarnitúrát hamarosan bárki megtekintheti.

Várhatóan az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélymúzeumába kerül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár program keretében 225 ezer euróért megvásárolt Tornai Gyula festő és iparművész által tervezett art deco hat darabos szalongarnitúra - közölte a hirado.hu megkertesésére a jegybank.

Elmondták: Tornai Gyula (1861, Görgő – 1928, Budapest) festőművész bútortervezői tevékenységéről elenyészően kevés információ áll rendelkezésre, bútorait feltehetően egyedi felkérések alapján tervezte. Ezeket a bútorokat a funkcionalitást is felülíró festőiség jellemzi. Dominálnak a látványosan faragott elemek, amelyek körbeveszik a nagy, sík felületeket borító, többnyire keleti táj- vagy városképeket, szimbolikus motívumokat ábrázoló intarziákat. A bútorok ilyen jellegű díszítése szinte példa nélküli a korszakban, mint az európai, mint a magyar bútorművészetben.

Muzeális értékű szalongarnitúra

A szalongarnitúra figyelemreméltóan magas színvonalú szobrászati és intarzia-műves kivitelezése bizonyítja, hogy a garnitúra elkészítője Hajts Jakab faszobrász és műbútorasztalos volt. Készítésének ideje az 1910-es évek második felére tehető. Az erőteljes plasztikus elemek és a festmény-szerű berakott díszítmények adta összkép egészen extravagáns és semmihez sem hasonlítható külsőt ad Tornai bútorainak. A neves festő szerzősége, a sajátos és rendhagyó esztétikai megjelenés, a kiemelkedően igényes kivitelezés alapján a berendezés muzeális értéknek tekinthető.


A nagytétényi Száraz-Rudnyánszky-kastélyban az Iparművészeti Múzeum bútortörténeti kiállítása látható

Az MNB arról is táékoztatott, hogy a jegybank Értéktár programja keretében 225 ezer euróért megvásárolt art deco bútoregyüttes –  könyvszekrény, íróasztal, karosszék, kerek szalonasztal, két fotel –  a tervek szerint az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélymúzeumába kerül. A kiállítás megnyitásának pontos idejéről később tájékoztat a jegybank.

Értéktár program

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. Az MNB az Értéktár programmal a világ azon meghatározó jegybankjainak sorába emelkedett, amelyek műkincs-visszavásárlási programjukkal és gyűjteményükkel hozzájárulnak hazájuk kulturális örökségének védelméhez és gyarapításához.

Az MNB Értéktár programjának keretében eddig megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.

 

 

Partneroldalak