2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Biztonságra vágynak a lakóközösségek

Biztonságra vágynak a lakóközösségek

2017. augusztus 29. 14:53

Tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a nyertes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek az OTP Bank Társasházi Pályázatának zsűrije.

A Társasházi Pályázat zsűrijének döntése alapján az OTP Bank tíz lakóközösség beruházási tervéhez adott vissza nem térítendő támogatást, ami összesen több mint 1600 lakó életminőségét javíthatja a jövőben. A beérkezett pályázatok alapján idén is a biztonsági kérdések bizonyultak a legfontosabbnak a lakóközösségek számára, azonban a költségkímélő, illetve közösségépítő beruházásokra is nagy igény mutatkozott – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

A díjátadón immár kilencedik alkalommal hirdetett nyerteseket a magyarországi társasházak és lakásszövetkezetek korszerűsítési beruházásait támogató OTP Társasházi Pályázat. A pénzintézet által februárban kiírt felhívásra összesen 716 pályázat érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri kategóriánként 3-3 jelentkezőt részesített vissza nem térítendő támogatásban, összesen 9 millió forint értékben. Emellett idén is volt közönségdíj, amelyet a Házfórum Facebook-oldalán megrendezett szavazáson legtöbb like-ot gyűjtő pályázat nyert el, a díjjal járó további 1 millió forinttal együtt. A támogatásban nem részesülő pályázóknak sincs oka csalódásra: az első 500, érvényes pályázatot benyújtó lakóközösség ugyanis egy éves Társasházi Háztartás szaklap előfizetést kapott.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a biztonság kérdése volt a legfontosabb a pályázók számára, amely mellett számos energetikai vagy épp közösségépítő felújítási terv is beérkezett.


A liftek, lépcsőházak felújítására is sikan pályáztak                                                                              Fotó: MTI

„Bár a legtöbb pályázat – összesen 40 százalék – az Ezermester kategóriában érkezett be idén, ezek közül is számos beruházásnak a biztonság erősítése volt a célja. Így például a liftek vagy a lépcsőházak felújítása is az esetleges balesetek elkerülését hivatott szolgálni. Emellett az is kitűnik a projektek leírásából, milyen komoly szolidaritás él a lakóközösségekben. Hiszen rengeteg anyagban olvastunk arról, hogy a tervezett felújítások milyen mértékben segítenének a gyermekes családok vagy épp az idősek mindennapjaiban, ami rendkívül pozitív üzenete a pályázatnak” – emelte ki Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

A Biztonság kategóriában legtöbben modern, kóddal, illetve kulcs helyett úgynevezett proxy-val működő digitális kaputelefont szeretnének felszereltetni, de idén is komoly volt az igény a kamerarendszerek telepítésére. Emellett a lépcsőházi lépcsők balesetmentesítését, a liftek karbantartását, valamint a bejárati ajtók cseréjét kívánták a legtöbben megvalósítani az elnyerhető támogatásból. Ám több olyan pályázat is érkezett, amelyek az elavult vagy hiányzó villámvédelmi rendszer problémáját akarták megoldani.


Ledes világítás a Ferenciek terén lévő aluljáróban                                                                                Fotó: MTI

Az Ezermester kategóriában ezúttal is a költségmegtakarítást eredményező felújítások voltak a legnépszerűbbek. Ezek között azonban a szigetelés helyett a közös területek megfelelő megvilágítását elősegítő LED-rendszerekre pályáztak a legtöbben. Továbbá számos lakóközösség tervezi az épület homlokzati felújítását, a lépcsőházak szebbé tételét, az elektromos hálózatok időszerű felülvizsgálatát. Emellett azonban a társasházi ügyvitel hatékonyabbá tételére is fokozottabb figyelem irányult idén: több lakóközösség is pályázott informatikai eszközök, illetve szoftverek beszerzésére.

A Közösségépítés témájában pedig a kertesítés, a társasház környezetének zöldítése, az udvari szabadidős berendezések beszerzése voltak a legnépszerűbb projektcélok.

„A Közösségépítés kategóriájában látványos tanulság volt, hogy a lakóközösségek egyre inkább törekednek a zöld, környezetbarát megoldásokra, illetve az egészséges életmód támogatására. Ezt mutatja, hogy milyen nagy igény mutatkozik a pályázatokban szabadtéri kondiparkok, játszóterek és kerékpártárolók létesítésére, illetve olyan berendezések beszerzésére, amelyeknek köszönhetően idősek és fiatalok egyaránt élvezhetik a zöld udvarok előnyeit” – mondta Sárvári Marcell.

A szakértő hozzátette: „annak érdekében, hogy a pályázat még eredményesebben tölthesse be feladatát, és támogathassa a lakóközösségek életminőség-javító beruházásait, a pályázat lezárását követően egy kérdőíves kutatást is elindítottunk. A kutatásban az érdeklődők kifejthetik ötleteiket, igényeiket, hogy szerintük hogyan lehetne még inkább a társasházi igényekre szabni a pályázatot. Reméljük, jövőre már ezeknek a tanulságoknak a birtokában rendezhetjük meg a tizedik Társasházi Pályázatot.”

 

Az OTP Társasházi Pályázat 2017-es nyertesei:

Ezermester kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft): Óbuda XV. Sz. Lakásfenntartó Szövetkezet, Váradi utca 10-14., Budapest – lépcsőházi és alagsori nyílászárók cseréje

2. helyezett (1 000 000 Ft): Gyár út 5 Társasház, Szerencs  – omlásveszélyes erkély, lodzsa, bejárati előtető felújítása

3. helyezett (500 000 Ft): Nagy Imre út 100-102., Pécs – napelemes rendszer bővítése, fűtőszálas akadálymentesítés

Biztonság kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft): Társasház 32-esek tere 2., Budapest – akadálymentesített lépcsőházi lift

2. helyezett (1 000 000 Ft): Társasház Kazinczy tér 5., Tapolca – Bejárat ajtók cseréje, postaládák lecserélése, alkonykapcsoló telepítése, mozgásérzékelős lámpák kihelyezése

3. helyezett (500 000 Ft): Újpalota 7 Lakásszövet-kezet, Nádastó Park 31, Budapest – akadálymentesítés (rámpaépítés)

Közösségépítés kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft): Társasház Budapest, Rezgőfű u. 1. – közösségi helyiségek felújítása, fejlesztése

2.helyezett (1 000 000 Ft): Széchenyi István Lakásfenntartó Szövetkezet, Karczag László utca 1., Szolnok – kerékpártároló kialakítása

3. helyezett (500 000 Ft): Társasház József Attila tér 7-8., Budapest – belső udvari játszótér felújítása

Közönségszavazás

A Közönségszavazás nyertese (1 000 000 Ft): Pákozdi 14-24. társasház, Kecskemét – radiátorcsere

Pr7

Forrás: Házfórum

Partneroldalak