2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Ha nem vigyáz, bírság lehet a közös munkából

Ha nem vigyáz, bírság lehet a közös munkából

2017. január 4. 12:06

Tudta, hogy a közös ajánlattétel könnyen versenyjogi bírsághoz vezethet? Ez a tendereken rendszeresen résztvevő vállalkozások számára egyébként gyakran alkalmazott megoldás azt szolgálja, hogy konzorciumot alkotva a cégek képesek legyenek teljesíteni a kiírás feltételeit.

A közbeszerzési törvény lehetővé teszi, hogy több ajánlatkérő közösen tegyen ajánlatot, melynek számos indoka lehet: például kapacitásbeli problémák, a munka komplexitása, a szükséges speciális eszközök hiánya. A közös ajánlattétel esetén a különböző vállalkozások egymás tevékenységét kiegészítve együttesen alakítják ki az ajánlattételi dokumentációt, és közösen vállalják a kivitelezés megvalósítását. A konzorcium tagjai tehát a közbeszerzési eljárás erejéig összehangolják magatartásukat. E közben megismerhetik egymás üzletpolitikai döntéseit, üzletileg érzékeny adatokhoz juthatnak hozzá – közölte Zavodnyik József, a Klart Legal versenyjogi szakértője.

Márpedig – hívta fel a figyelmet – a versenyjogi megközelítés szerint minden gazdasági szereplőnek önállóan kell meghatároznia a piacon általa folytatni kívánt politikát. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem a közbeszerzési szabályok, hanem a versenytörvény rendelkezései alapján minősíti a vállalkozások magatartását, egyes cselekményeit. A versenyjog nem tiltja, hogy a vállalkozások közösen vegyenek részt egy közbeszerzési eljárásban, és azt sem vitatja, hogy ennek érdekében szükséges, hogy egymással együttműködjenek ‑ de erre csak a versenyjogi korlátok között kerülhet sor.

Hangsúlyozta: fő szabály, hogy az együttműködő vállalkozások között tilos a kapcsolatfelvétel, ha az nem közös ajánlattételt célozza. Ha a közös indulás miatt folytatott egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor fel kell számolniuk az együttműködést. Az is a versenyjogi tilalom megsértését eredményezheti, ha olyan vállalkozások hoznak létre objektív gazdasági indokok nélkül konzorciumot, amelyek önállóan is képesek lennének a siker esélyével indulni a közbeszerzési eljárásban.

„Az előírások megsértése bírsághoz vezethet, melynek – sajátos paradoxont teremtve ezzel – akár a közbeszerzési eljárásokból való kizárás is a következménye lehet.” – figyelmeztetett Zavodnyik József.

A jogszerű együttműködés feltételeiről további részleteket ebben itt olvashat.

 

Pr7

Forrás: tiszta verseny blog

Partneroldalak