2021. január. 20. szerda - Sebestyén napja van
Banner
Banner
Banner
Hetvenmilliárd forintos kkv-hitelprogramot hirdet az MFB

Hetvenmilliárd forintos kkv-hitelprogramot hirdet az MFB

2018. május 4. 16:49

Kiemelkedően sikeres tesztidőszakot követően a Magyar Fejlesztési Bank hetvenmilliárd forint keretösszeggel, MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. elnevezéssel hirdet hitelprogramot elsősorban olyan vállalkozások számára, melyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez. A program keretében egymillió forinttól akár százmillió forintig igényelhető hitel, széles körű célok mentén.

Az MFB kísérleti jelleggel tavaly hirdette meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukciót olyan mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására, melyek a jelenlegi piaci körülmények között valamely oknál fogva – például magasabb kockázati profil, alacsonyabb igényelt hitelösszeg – nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel jutnak forráshoz – tájékoztatott az MFB.

Közölték, a 2018. március 30-án lezárult kezdeményezés nagyon kedvező fogadtatásra talált, az abban részt vevő pénzügyi vállalkozások visszajelzései alapján jelentős forrásigény mutatkozik azoknak a vállalkozásoknak a részéről, melyek vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni. A sikeres program értékelését követően ezért az MFB a kísérleti programra épülő, új, saját forrású hiteltermék elindításáról döntött.

Versenyképesség, fejlesztés

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. összesen hetvenmilliárd forint keretösszeggel áll a vállalkozások rendelkezésére. A program elsődleges célja, hogy a kkv-szektorba tartozó, (nem agrár) vállalkozások versenyképességének fenntartását, fejlődésük folyamatosságát kedvezményes kamatozású forrás biztosításával ösztönözze és segítse elő.


A programban  hetvenmilliárd forint keretösszeggel áll a vállalkozások rendelkezésére          Stockphoto

Az igényelhető hitelösszeg egymillió forinttól – a hitelcél és a hitelfelvevő képességeinek függvényében – akár százmillió forint is terjedhet. A futamidő beruházási hitel (és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel) esetén akár tíz év is lehet, míg önálló forgóeszközhitel esetén hat év a maximum. A teljes finanszírozás mértéke beruházási hitelnél nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum kilencven százalékát általános csekély összegű (deminimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum tíz százaléka.

Íme, a részletek

A hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlan beruházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéshez, a beruházáshoz kapcsolódó, vagy önálló forgóeszköz finanszírozáshoz (nem rulírozó, illetve immateriális) javak beszerzésére. 

A hitelkérelmet kizárólag a programban résztvevő pénzügyi vállalkozásokhoz lehet benyújtani, melyek listáját az MFB a honlapján teszi közzé, a pályázat lezárultát követően. A refinanszírozási kölcsönszerződés és hitelszerződés megkötésére 2019. február 28-ig van lehetőség. A program keretében hitelfelvevő lehet minden olyan magyar kkv, amely nem agrárbesorolású, és megfelel a vonatkozó termékleírásban foglalt egyéb igénybevételi feltételeknek.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MFB

Partneroldalak