2018. szeptember. 24. hétfõ - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Idén is pályázható a K&H családi vállalatok kiválósági díj

Idén is pályázható a K&H családi vállalatok kiválósági díj

2017. szeptember 7. 16:46

A családi vállalkozások hosszú távon fenntartható működése a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez egyaránt nélkülözhetetlen. A K&H ezért idén is várja a K&H családi vállalatok kiválósági díjra cégek jelentkezését.

A családi vállalatok meghatározó szerepet töltenek be a gazdaságban, jó példa erre Németország, ahol ezen cégek egy olyan erős és stabil réteget alkotnak, hogy a német tőzsde családi vállalatokat magába foglaló indexe (DAXplus Family Index) rendre meghaladja a teljes gazdaságra vonatkozó index növekedését. A szektor gazdasági súlyát az Európai Parlament is elismeri, hiszen állásfoglalása szerint ezen vállalatok szerepe nélkülözhetetlen az európai és a nemzetközi piacokon és gazdaságokban egyaránt.

„Magyarország számára is fontos a családi vállalatok gazdasági súlyának növelése az elkövetkezendő 5-10 évben. Addig azonban számos kihívással kell szembenéznie a szektornak, ugyanis nálunk elsősorban az elmúlt 30 évben jöttek létre és terjedtek el a családi vállalatok. A rendszerváltást követően az addig néhány ezer, úgynevezett „maszek” cégből álló szektor több mint a hétszeresére bővült, és a vállalkozások alapítói jellemzően az akkori 30-40 éves korosztályból kerültek ki.


Fontos a családi értékek beépítése a vállalatvezetésbe                                                                     Stockphoto

Éppen ezért az utódlás kérdése az elmúlt években egyre égetőbb témává vált, és az elkövetkezendő egy évtizedben még biztosan aktuális marad. Emellett számos terület van még, ahol támogatásra lehet szüksége a szektornak, ilyen például a tudatos stratégiai tervezés, a családi értékek beépítése a vállalatvezetésbe vagy a cég elkötelezettségének erősítése a gazdaság és társadalom iránt” – mondta el Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

Hosszú távú elköteleződés

„Meglátásunk szerint a családi vállalkozások létrehozása és fenntartható működése a gazdaság és a nemzeti kultúra fejlődéséhez egyaránt hozzájárul, ugyanakkor hosszú távú elköteleződést is jelent. Kiemelt figyelmet fordítunk ezért a szektorra, aminek részeként tavaly hagyományteremtő jelleggel életre hívtuk a K&H családi vállalatok kiválósági díjat a példamutató üzleti gyakorlattal bíró családi cégek elismerésére” – mondta el a szakember.

„A tavalyi pozitív fogadtatást követően idén is folytatjuk kezdeményezésünket, és az alábbi három kategóriában várjuk a cégek jelentkezését: sikeres és fenntartható hosszú távú stratégia, a családi értékek beépítése a vállalatvezetésbe és a generációváltás sikeres kezelése, valamint a cég elkötelezettsége a társadalom iránt, felelősségvállalása a szűkebb vagy tágabb közösségért, amelyben működik” – mondta el Ékes Ákos. A pályázat benyújtásának határideje 2017. október 31. További információk itt olvashatók.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ K&H

Partneroldalak