2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Indul a verseny az állami földekért

Indul a verseny az állami földekért

2015. november 16. 10:54

Öt megyében és a fővárosban kezdődik ma az állami földek árverése. A Földet a gazdáknak program keretében összesen több mint 350 ezer hektárnyi állami tulajdonú szántót, rétet, és legelőt értékesítenek. Az árverések nyilvánosak, valamint minden licitálónak kötelező jogi képviselőt magával vinni, de ezt leszámítva is egy sor szigorú előírásnak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki nyerhessen. A földek Nógrádban a legolcsóbbak, míg a fővárosban messze a legdrágábbak.

A különféle hatóságok – az érdeklődő gazdákhoz hasonlóan – az elmúlt napokban folyamatosan készülhettek a ma kezdődő földárverésekre. Az éppen egy hónapja közzétett hirdetményekből is kitetszik, hogy a liciteket szervező kormányhivatalok mellett számos szereplője lesz a rendhagyónak mondható eseménynek. Fontos feladatot kapnak például a kormányhivatalok égisze alatt működő földhivatalok és a Nemzeti Földalap munkatársai csakúgy, mint a törvényességet ellenőrző közjegyzők és a jogi képviselők.

A Magyar Idők érdeklődésére több kormányhivatal közölte, már megtartották a próbaárverést. A fővárosi liciteket előkészítő Pest megyei kormányhivatal közölte: a november 16-án reggel kezdődő regisztráció után a jogosultak között kiosztják a megfelelő tárcsákat – a vásárolni szándékozók ezek segítségével tehetik meg ajánlatukat. Vas megye kormányhivatala szintén el mondta: kijelölték az árverésvezetőket, a regisztrációt végző munkatársakat, a pénztárosokat és az egyéb közreműködőket. Az árverések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében forgatókönyvet állítottak össze. Ugyanitt elmondták azt is, hogy az árverés helyszínéül szolgáló épületet informatikai és más szempontokból is alkalmassá tették az eljárásra.

Az árverés első napján, november 16-án a főváros, Heves, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye kijelölt állami földterületeit árusítják. A nógrádi licit 17-én, a Pest megyei pedig november 23-án kezdődik. Később, az év végéig az ország egész területén összesen több mint 350 ezer hektárnyi föld találhat új gazdára. A vevő csak olyan magánszemély lehet, akit korábban idehaza földművesként regisztráltak, és lakóhelye, illetve üzemközpontja a föld fekvése szerinti településen vagy annak húsz kilométeres körzetében található. A vevőjelölteknek előzetesen minderről be kell szerezniük a tanúsítványt, s igazolniuk kell azt is, hogy gazdaságuk területe a most megvásárolandó földdel együtt sem lesz nagyobb háromszáz hektárnál. A kormányrendelet szerint a dokumentumok másolatát a regisztráció alkalmával csatolni kell. A vásárláshoz a jogosultak hitelt is igénybe vehetnek. A kikiáltási ár – általában – a forgalmi érték tíz százalékkal növelt összege. Ennek tíz százalékát a földárverés előtt be kell fizetniük a jelentkezőknek.

Az ország egyes részei között nagyok az eltérések. Nógrádban a hektáronkénti átlagos kikiáltási ár 658 ezer, Szabolcsban 717 ezer, Vasban 1,5 millió, Győr-Moson-Sopron megyében 1,8 millió, Pest megyében 2,5 millió, a fővárosban pedig ötmillió forint. A kormányhivatalokban ugyanakkor felhívták a figyelmet: a szántók az átlagosnál sokkal többet érhetnek, a rét és a legelő földrészletek viszont olcsóbban vásárolhatók meg. Az árverés természetesen a jelentkezők nyilvántartásba vétele után következhet. A kikiáltási összeg elhangzása után az árverésen a regisztrált gazdák közölhetik ajánlataikat – az árverésvezető a legmagasabb tételt üti le az erre a célra rendszeresített fakalapáccsal.

A licit törvényes menetét közjegyző tanúsítja. A résztvevők több ügyvédet is fogadhatnak, a jogi képviselet kötelező. Az árverési jegyzőkönyv alapján a magyar államot képviselő Nemzeti Földalap és a vevő között szerződés készül, ezt nyújthatják be a tulajdonjog bejegyzése céljából a földhivatalhoz. Előtte – természetesen a dokumentum közzététele után – felmérik, van-e bárkinek is elővásárlási joga az adott területre. A jogosult ugyanis azonos vételáron megszerezheti az ingatlant. A földhivatal a benyújtott szerződés alapján az állam javára a vételi összegnek megfelelően húsz évre visszavásárlási jogot jegyez be, de feljegyzi az elidegenítési és a terhelési tilalmat is. A tulajdonjog a törvényes örökösökre természetesen idő közben is átszállhat.

Az árverés helyszínét mindenütt kijelölték. Úgy tudjuk, egyes helyeken szükség esetén egyidejűleg több bizottság előtt is zajlik majd a licitálás, ilyen Heves, Győr-Moson-Sopron megye, Nógrád, valamint a főváros. Az állami földek árverése nyilvános lesz, a történéseket bárki figyelemmel kísérheti. Az érdeklődök például Vas megyében külön teremben, kivetítőn is nyomon követhetik az eseményeket.

Előbb az árverési biztosíték!

A héten 460 állami földterületet árvereznek el, ugyanakkor eleddig csak 15-en fizették be a kötelező árverési biztosítékot, ami nélkül biztos nem nyer senki semmit. A Magyar Fejlesztési Banknál ezért felhívták a figyelmet: készen állnak a hazai földművesek kiszolgálására, akik minimum 20 évre vehetik fel az igen kedvező kamatozású földhitelt. 

A hitel kamatozása az első tíz évben 1,95 százalék évente. Ezt követően az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett jutnak hozzá a hitelhez a földművesek. 

A hitel felvétele igen egyszerű a gazdálkodók számára, mivel egy nyilatkozat kitöltésével előzetes hitelkérelem nyújtható be. Így pedig már az árverés előtt elkezdhetik a hiteligényléssel kapcsolatos ügyintézést a földművesek.

A Budapest Bank fiókjaiban úgynevezett hitelígérvény is kérhető. Ennek birtokában a gazdák úgy vehetnek részt a földárveréseken, hogy ismerik saját hitelképességüket. 

Akinek van hitelígérvénye, azt nem érheti meglepetés, és a kért kölcsönt - a meghirdetett 150 milliárd forintos program keretösszegének rendelkezésre állásáig - megkapja, miután érvényes és hatályos szerződése lesz a Nemzeti Földalap Kezelő Szervezettel (NFA) a megvásárolni kívánt földterületre. Ilyen hitelígérvényt november 5-e óta lehet kérni. Ebből eddig 193 darabot adott ki a Budapest Bank több mint 6 milliárd forint értékben.

Hitelt pedig az kaphat, aki a törvényi előírásoknak és a hitelbírálati szempontoknak megfelel. Emellett az árverési biztosítékot befizette, tovább az árverésen személyesen vagy jogi képviselő útján részt vett, és az NFA-val adott földterület megvásárlására érvényes és hatályos szerződést kötött.

 

Forrás: Pr7/MI

Partneroldalak