2020. augusztus. 6. csütörtök - Berta napja van
Banner
Banner
Banner
K&H: kissé javult a kkv-k uniós pályázati lehetőségeinek megítélése

K&H: kissé javult a kkv-k uniós pályázati lehetőségeinek megítélése

2013. november 22. 16:33

Kissé javult az európai uniós pályázati lehetőségek megítélése a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) körében, nőtt azoknak az aránya, amelyek reálisnak tartják uniós forrás elnyerését, és több cég talál olyan pályázati kiírást, ami komolyan érdekelheti a vállalkozást - derül ki K&H bank kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

  • Javul a pályázati bizalom
  • Szektoronként megoszlanak a vélemények
  • Minél nagyobb egy cég, annál több a lehetőség

 

A bizalmi indexet meghatározó tíz tényező közül a legutóbbi felméréskor az EU részindex két ponttal emelkedett, így jelenleg 35 ponton áll - tájékoztatott a bank az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Az adatok szerint 7 százalékpontos növekedést követően jelenleg a kkv-k fele tartja reálisnak uniós forrás elnyerését, és 23-ról 28 százalékra emelkedett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek hallottak olyan pályázati kiírásról, ami komolyan érdekelheti a céget.
A kissé optimistább hangulat valószínűleg azzal magyarázható, hogy újra megnyíltak az Európai Bizottság által befagyasztott uniós források, a jövő évtől pedig megkezdődik a következő hétéves költségvetési periódus. Ebben nagyobb hangsúlyt kap majd a gazdaságfejlesztés, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program hat legfontosabb prioritása között első helyen szerepel a vállalkozások versenyképességének javítása.


Az ipari, építőipari vállalkozások és az agrárcégek csaknem azonos arányban, 57, illetve 56 százalékban tartják reálisnak uniós pályázat elnyerését. Ez az ipari cégeknél jelentős, 12 százalékpontos növekedést, a mezőgazdasági vállalkozásoknál viszont a korábbi eredményekhez képest 2 százalékpontos csökkenést jelent.
A szolgáltató szektorban is javult az uniós források elérésének megítélése, a cégek 51 százaléka véli úgy, hogy uniós forráshoz juthat.
Jelenleg a kereskedelmi szektor várakozásai a legvisszafogottabbak, 40 százalékuk tartja reálisnak uniós forrás elnyerését.
Az uniós pályázati kiírásokról is másként vélekednek a különböző ágazatok.
A szolgáltató szektorban csaknem minden harmadik cég hallott olyan pályázati kiírásról, ami érdekes lehet számára.
A mezőgazdasági és az ipari, építőipari vállalkozások 29, illetve 28 százaléka talál olyan pályázatot, ami komolyan érdekelheti a céget, míg a kereskedelmi szektorban ez az arány csak 22 százalék.

 

A cégméret növekedésével a pályázati lehetőségek is bővülnek. Míg a mikrovállalkozások közül csupán minden negyedik cég talál a vállalkozás számára kedvező pályázati kiírást, addig a kisvállalkozásoknál ez az arány 30, a középvállalatoknál pedig 37 százalék - közölte a K&H.
 

A K&H a GfK közreműködésével vizsgálja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezése alapján készül. A legutóbbi felmérés szeptember 6-19. között történt.

Forrás: MTI

Partneroldalak